¿Per què les dones voten menys Podem?

Els pablistes consideren que són més conservadores i triguen a apostar pels canvis polítics

Els errejonistes defensen que el lideratge "masclista" i "bel·licista" les allunya

undefined32207521 valencia 18 12 15  pol tica  podemos  remontada   elecciones170127175750

undefined32207521 valencia 18 12 15 pol tica podemos remontada elecciones170127175750

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El debat obert a Podem sobre els reptes que afronta l’organització deixa al descobert un dels assumptes sobre el quals els morats han passat fins ara de puntetes. ¿Per què les dones els voten menys? Absorts en la creació ràpida d’un partit que pogués presentar-se a les eleccions, asseguren que van descuidar aspectes clau, com el de la igualtat. Ara, davant el debat del seu congrés estatal, els dirigents admeten errors, però tenen visions enfrontades dels motius que originen aquesta bretxa de gènere en el vot.

Els pablistes opinen que les dones triguen una mica més a assumir canvis polítics, i que des de la Transició s’ha anat demostrant que són més lentes a assimilar les novetats dels partits. Aquesta és la tesi que defensa Carolina Bescansa, la responsable d’Anàlisi de Podem, que ha participat en la proposta presentada per Pablo Iglesias a Vistalegre II. Insisteix que el PP i el PSOE també van trigar un temps a normalitzar les pautes de gènere dels seus votants, i creu que és un fenomen que pot desaparèixer a mitjà termini. Bescansa dona per fet que en les pròximes eleccions aquest diferencial entre el vot d’homes i dones haurà desaparegut a Podem. Circumscriu el fenomen a una tendència que afecta el seu partit com, en el passat, va passar amb altres formacions polítiques.

En canvi, la responsable d’Igualtat de Podem, l’errejonista Clara Serra, desmunta aquest argument. Considera que si no els voten més dones no és atribuïble al fet que tinguin més dificultat per incorporar-se als processos de canvi, sinó que el partit projecta una imatge que les expulsa: l’actitud «masclista», «bel·licista» i «agressiva» que traslladen els dirigents allunya les dones. Aquesta conclusió està plasmada en el document d’Igualtat redactat per Serra per participar en el congrés estatal que Podem celebra al mes de febrer, un text que suposa una crítica severa al funcionament intern de la força morada. «Moltes dones segueixen confiant en el PSOE i no tenen clar que Podem ofereixi solucions per als seus problemes, en part perquè transmetem una imatge excessivament masculinitzada i també perquè tenim moltes més cares masculines visibles i falten portaveus dones i portaveus feministes», assenyala el document.

Serra apuntala la seva posició en les victòries aconseguides per les alcaldesses del canvi, com Ada Colau a Barcelona i Manuela Carmena a Madrid, que vindrien a demostrar que, en propostes polítiques de canvi, els lideratges més femenins funcionen.

Bescansa i Serra coincideixen en un argument: Podem té massa lideratges masculins i proporciona escassa visibilitat a les dones. En l’executiva del partit, per exemple, el 75% són homes.

Iglesias, el menys valorat

Interpretacions al marge, les dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) confirmen la bretxa de gènere en el vot a Podem. Segons l’anàlisi postelectoral de les últimes eleccions generals, el 26-J, les dones els van votar 2,6 punts menys que els homes. L’índex crida l’atenció ja que els converteix en l’únic partit estatal amb més preferència masculina que femenina. La distància és més gran si es compara amb el PSOE, que rep un 2,5% més de vots de dones. Fins i tot a Ciutadans, també un partit «nou», hi ha més electores que electors.

Notícies relacionades

En l’enquesta, Pablo Iglesias és el líder més mal valorat per les dones. Rep un 3,20 sobre 10, lleugerament per sota de Mariano Rajoy, amb un 3,26. Entre els seus mateixos electors, a més a més, els altres candidats (Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera) van ser més ben valorats per les dones que pels homes. En el cas d’Iglesias passa a la inversa.

Els resultats contrasten amb els de Xavier Domènech, el líder d’En Comú Podem –els socis catalans de Podem–, que obté millor puntuació de les dones que dels homes.