El Congrés preveu ampliar el permís de paternitat a 4 mesos

La proposició de llei de Podem compta amb consens per tirar endavant

S'ampliarien dues setmanes cada any fins al 2022 i seria intransferible

 

  / KAZUKO YATSUSHIRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Si no es torça res, el Congrés pot aprovar l'ampliació del permís de paternitat des de les quatre setmanes actuals fins a les 16, per equiparar-lo al de les mares. La iniciativa, d'Units Podem, compta a priori amb prou consens per tirar endavant, encara que la tramitació parlamentària pot durar llargs mesos. El PSOE, ERC, el PDECat Compromís han confirmat a aquest diari que votaran a favor de la proposició de llei, que aquest divendres els morats registren a la Cambra baixa. El PNB també es decanta pel ‘sí’, però no confirmarà la seva posició fins que no tingui el document sobre la taula.

A l'octubre, el Congrés ja va aprovar la mateixa proposta dels podemistes, però llavors amb una fórmula que només instava el Govern a treballar en aquesta direcció i deixava, per tant, a Mariano Rajoy la decisió d'assumir la proposta o ignorar-la. Llavors hi va haver 173 vots a favor, dos en contra i les abstencions del PP, Ciutadans i Fòrum Astúries. Ara els grups confirmen majoritàriament que repetiran la seva posició.

Amb aquesta proposició de llei aprovada, no obstant, el Govern ja no tindria més escapatòria que intentar vetar-la amb l'argument que excedeix el pressupost. Fins ara, en algunes ocasions això li ha permès bloquejar iniciatives, però en altres casos el Congrés s'ha fet fort i no ha acceptat els pretextos de l'Executiu, com en el cas de la derogació de la llei d'educació (LOMCE), que Rajoy ha acabat per portar davant el Tribunal Constitucional. 

El que proposa Podem és igualar els permisos de maternitat i paternitat de manera progressiva. La intenció és que aquest any es passi de quatre setmanes a sis i ampliar anualment 15 dies per arribar el 2022 als quatre mesos. La iniciativa estableix que, perquè el permís sigui efectiu, ha de garantir la retribució al 100% no es pot transferir a la mare, ja que comportaria en molts casos que fos ella la que assumís tota la responsabilitat de cuidar el nadó, en lloc de repartir-la. 

NOMÉS L'1,9% HO DEMANA

Encara que la regulació del permís parental ha anat evolucionant en l'última dècada, els experts consideren que les dones segueixen suportant la majoria de penalitzacions com a conseqüència de tenir fills, com importants dificultats en el desenvolupament de la seva carrera professional. 

Notícies relacionades

Des d'aquest mes de gener, els pares disposen de quatre setmanes de permís, en lloc de les dues que tenien fins al 2016, en virtut de l'acord d'investidura firmat pel PP i Ciutadans. Al marge d'aquest període que tenen assignat directament, també disposen de la possibilitat que les mares els transfereixin part del seu permís (llevat de les sis setmanes immediates després del part).

El 1989 aquesta cessió es va regular per primer vegada. El pare va obtenir el dret a assumir fins a qautre setmanes cedides per la mare. El 1999 es va ampliar a 10 setmanes. No obstant, amb dades del 2015, només l'1,9% dels progenitors homes van demanar exercir aquest dret, fet que constata que, si els permisos són transferibles, la feina de cuidar el fill recau sobre la dona. Aquest fet determina que la iniciativa parlamentària estableixi la impossibilitat de cedir-los.