Benet Salellas: "ERC està segrestada pel discurs públic del PDECat"

Entrevista amb el diputat de la CUP

Entrevista amb Benet Salellas, diputat de la CUP. / MÒNICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

-La seva proposta de reforma fiscal va aixecar les ires dels consellers del PDECat. Però, al seu torn, és al president neoconvergent a qui demanen que els doni un cop de mà…

-Primer perquè som conscients que Puigdemont creu, com nosaltres, en l’excepcionalitat del moment: som aquí exclusivament perquè aquest procés tiri endavant. Ell ja ha dit que no es presentarà. A diferència de sectors del seu partit, ell pot obviar la tàctica i actuar en clau de país. 

-ERC se les va tenir amb CDC al maig, a propòsit de l’IRPF. Ara vostès els assenyalen amb el dit. ¿Què ha passat en la tramitació d’aquests pressupostos?

-Després de la moció de confiança vam expressar que la fiscalitat era un eix central per obtenir el nostre suport. I ERC comanda la vicepresidència econòmica del Govern i, per tant, ells tenen l’última paraula. I estem davant d’una demanda fiscal en què l’únic que està aïllat és el PDECat, cosa que augmenta la responsabilitat d’ERC de portar-la a terme.

-¿CDC i ERC s’entenen entre ells millor del que sembla?

-De cara a nosaltres actuen com un sol subjecte: el Govern. I és un error. La societat ens demana que fem coses que vagin més enllà de la normalitat. ERC hauria de marcar perfil propi, i no ho fa. Ni en les votacions al Parlament ni en les seves intervencions. Està segrestada pel discurs públic del PDECat.

-Al llarg del procés, ¿ha dominat el càlcul electoral sobre el mateix objectiu independentista?

-La gran majoria de gent d’aquest país no ha tingut al cap el càlcul electoral i només les estructures polítiques d’ERC i PDEcat de forma constant han estat calculant exclusivament en la lògica dels rèdits electorals. 

-¿Ajudaria que Junqueras anunciés que, igual que Puigdemont i tot el grup parlamentari de la CUP, no es presentarà a les pròximes eleccions?

-El més important és demostrar que el procés és un motor de canvi i no pas un motor de manteniment d’estructures i privilegis. El pitjor que ens podria passar és que algú entengués que el que estem vivint és una forma de mantenir certes elits en les estructures de poder. 

-Però, ¿és una distorsió que Junqueras es presenti a les eleccions constituents?

-…És que no m’atreveixo [a respondre]... Hauríem de tendir que en les constituents els subjectes polítics fossin diferents. I en aquest context, tot el que vingui del món anterior no té gaire sentit.

-L’Estat recapta els impostos i els liquida al cap de dos anys. ¿La pujada de l’IRPF no és donar a Montoro més diners a la mà que se li reclamaran després? 

-Això és fer una lectura de la lletra petita. També ho seria dir que Junts pel Sí podria acceptar la pujada de l’IRPF ara i, després de guanyar les pròximes eleccions, la deixés sense efecte. El que nosaltres fem és una qüestió de principis. Detectem un privilegi, perquè les rendes altes tenen menys pressió, i ho volem solucionar. El PDECat s’enroca, precisament, perquè és una qüestió de principis. 

-¿Una oferta que no prevegi cap modificació fiscal seria assumible per a la CUP?

-Això ho decidirà la militància. I si no hi ha progressos pel que fa a fiscalitat i educació ens podem situar, perfectament en un no. Hem acceptat modificar només un dels tres impostos. Ells, però, no volen tocar res. Aquesta actitud de búnquer és la que pot ser menys entesa per la nostra gent. 

-Hi ha qui diu que el fet que no es decideixi el vot en una assemblea és una pista d’aterratge per al sí als comptes.

-Al·lucino (riu). Qui diu això deu ser el mateix que afirma que no fa falta fer cap concessió a la CUP perquè està obligada a votar que sí pel context polític. És aquella gent que ens ha menyspreat des del primer dia. 

-¿Fins i tot se’ls intenta destrossar, com va dir Anna Gabriel?

-Mentre hem dit que sí, tot ha anat bé. Així que hem dit que no a alguna cosa hi ha hagut qui ens ha tractat com la serventa, amb tot els respectes per elles perquè poso l’accent en el tracte classista que se’ls donava. Hi ha qui creu que són els amos del país. 

-Els Mossos són policia judicial i depenen d’aquest poder estatal. ¿Què proposen perquè no siguin obstacle per a la desconnexió?

-Hi ha d’haver un clar posicionament polític, i una exposició dels comandaments polítics i policials dels Mossos i la resta del cos, que té clara la seva funció, hauran d’obeir les noves instruccions. 

Notícies relacionades

-¿Creu que existeix un #PressingComuns pel referèndum?

-No per part nostra, que els hem mimat força. Sí que és cert que hi ha un càlcul tàctic, com passa tant al PDECat com a ERC. I no ens agradaria que prevalgués el sector tacticista davant del que aposta per aquell instrument democràtic que és el referèndum.