Cospedal demana perdó pel Iak-42

La ministra de Defensa assumeix la responsabilitat de l'Estat en la tragèdia i es compromet a la reparació moral amb les famílies

L'oposició li exigeix que demani disculpes i que admeti que l'ambaixador se'n va "tard i malament"

Cospedal admet la responsabilitat i demana perdó en nom de l’Estat pel Iak-42. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO CONGRÉS

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha reconegut en la seva intervenció davant el Congrés la responsabilitat de l'administració en la tragèdia del Iak-42 i en la seva segona intervenció ha demanat disculpes a la víctimes. "Jo no tinc problema de demanar perdó en nom de l'Estat per no haver respost als familiars de les víctimes.  El reitero i ho faig de tot cor", ha manifestat, paraules que han provocat els aplaudiments dels familiars presents a la sala.  “Tots sabem que no hi ha consol possible en la mort d'un ésser estimat. Però m'agradaria transmetre'ls la meva intenció i desig que la resolució d'aquest procediment administratiu sigui, per fi, element de guariment i mitigui almenys en una part el dolor. Les víctimes ho mereixen. Les famílies ho necessiten. La societat ens ho demana”, ha afirmat Cospedal.

En la seva intervenció inicial, no ha citat Federico Trillo, ministre de Defensa quan va passar l'accident, el 2003, ni ha esmentat la seva dimissió. No obstant, ha manifestat el seu "compromís indestructible en el record i la memòria de les víctimes".

FALTEN LES DISCULPES

La ministra s'ha compromès a elaborar una resolució que assumeixi les conclusions del dictamen del Consell d'Estat, que assenyala l'administració com a responsable de no haver evitat la tragèdia. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha demanat el "desgreuge" a les víctimes i la necessitat de demanar perdó. També ha sol·licitat a Cospedal que fixi un termini per a les conclusions de la resolució i que es repari moralment les víctimes. "Esperava que vostè demanés perdó 14 anys després", ha assenyalat. Al final de la seva intervenció ha sol·licitat que sigui el president del Govern, amb el dictamen de Defensa a la mà, qui sol·liciti disculpes a les famílies, la societat i les institucions.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha elaborat la seva intervenció com un interrogatori judicial a la ministra, a qui ha plantejat qüestions que van aparèixer en els processos en els tribunals del 'cas Iak-42' i ha acabat preguntant si hi va haver una 'caixa b' amb què el PP va pagar als advocats dels militars que van ser denunciats per identificar erròniament les víctimes. També ha tingut paraules de suport als familiars. 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha exigit a Cospedal que demani perdó quan torni a prendre la paraula en la comissió i que Mariano Rajoy assumeixi, també, aquestes disculpes. "M'hauria agradat veure el meu president del Govern assumint aquest informe del Consell d'Estat", ha assenyalat, i ha afirmat que "Trillo se n'ha anat tard i malament". 

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en una intervenció que no ha deixat a ningú indiferent, ha esmentat els detalls dels errors de la identificació dels cossos. "¿Com sentir-se amb dos peus diferents, un 43 i 45 per posar-li un exemple?, ha plantejat a Cospedal. A escassos metres l'escoltaven els familiars de les víctimes, presents a la sala.

 El republicà ha demanat a la ministra que expliqui per què Trillo "no va acabar a casa seva o davant els tribunals" i va anar a parar a l'ambaixada de Londres. També ha reiterat la pregunta de la resta de l'oposició sobre si es van fer pagaments en negre des del PP per pagar advocats de defensa en aquest cas.

EL CANVI DE RUMB

El canvi de rumb de Cospedal, emparada per Rajoy, va provocar, dijous passat, la dimissió de Trillo com a ambaixador al Regne Unit. L'exministre va intentar evitar-ho durant dies, adduint que havia demanat tornar a Espanya.  Finalment, després de constatar que ja no comptava amb un parapet des del ministeri ni amb el suport de qui era el seu principal valedor va presentar la seva renúncia abans de ser rellevat, en una breu compareixença. Va marxar sense demanar perdó a les víctimes i sense acceptar preguntes.

Aquesta tarda al Congrés, Cospedal respondrà a les preguntes que li plantejaran els portaveus de l'oposició. Antonio Hernando (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) Albert Rivera (Ciutadans) buscaran que la ministra demani disculpes als familiars de les víctimes i que investigui els aspectes que encara no han sigut aclarits.

Més enllà del que els traslladi la ministra aquesta tarda en la comissió de Defensa, volen que la seva compareixença se substanciï en una intervenció en el ple de la Cambra baixa i exigeixen, també, les explicacions de Rajoy. 

Notícies relacionades

El gir en la investigació del Iak-42 es va produir després de donar-se a conèixer l'informe del Consell d'Estat,Consell d'Estat aprovat l'octubre del 2016 per unanimitat, en què assenyalava el Ministeri de Defensa com a responsable de la catàstrofe aèria en què van morir 62 militars espanyols que tornaven d'una missió de pau a l'Afganistan a l'estavellar-se el seu avió a Turquia.  Es tracta d'un òrgan consultiu del Govern les conclusions del qual no són, per tant, vinculants però malgrat això Cospedal va decidir assumir-les com a pròpies. 

Després d'una primera reacció del president del Govern i altres portaveus del PP per intentar blindar Trillo, els conservadors van canviar el seu criteri i van deixar caure l'ambaixador a Londres, maniobra amb què es protegeixen de l'erosió d'un cas especialment dolorós.