CIMERA AUTONÒMICA AL SENAT

La conferència de presidents amb menys presidents del PP

Els populars, que van arrasar el 2012 amb 14 caps de governs autònoms, estaran representats en aquesta cimera per set dirigents

presidentesokok

presidentesokok

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Les absències del president de la Generalitat de Catalunya i del 'lehendakari' no seran l’única novetat de la conferència de presidents. La segona cimera que convoca Mariano Rajoy com a president del Govern central servirà també de reflex de la nova situació política que viu Espanya, amb més sigles que mai sobre el tauler territorial i un PP amb menys múscul que antany.

EMPAT ENTRE EL PP I EL PSOE   

Aquesta serà la segona conferència en què el PP comparteixi el primer lloc del podi: set presidents populars (incloent-hi Ceuta i Melilla) i set de socialistes, als quals s’ha de sumar un de Coalició Canària (Fernando Clavijo), un del Partit Regionalista de Cantàbria (Miguel Ángel Revilla) i una altra de Geroa Bai (Uxue Barkos). Si hi assistissin Carles Puigdemont (Junts pel Sí) i Iñigo Urkullu (PNB), aquesta seria la reunió amb el còctel més gran de sigles.    

Fins i tot en l’era Zapatero el Partit Popular va tenir més representants (nou el 2004 i vuit el 2005, el 2007 i el 2009). El seu rècord, en ple corró conservador, van ser els 13 caps de Govern que va presentar el 2012, majoria absoluta davant dels tres del PSOE, el de Coalició Canària, el d’UPN i el de CiU (Artur Mas). Les aliances de les esquerres al País Valencià, Aragó, Castella-la Manxa, les Balears i Extremadura han impedit als conservadors acostar-se a aquella marca.

10 DEBUTANTS I 7 VETERANS

Ningú haurà d’explicar a Juan Vicente Herrera (Castella i Lleó), Juan Jesús Vivas (Ceuta) i Juan José Imbroda (Melilla) com van ser les conferències anteriors. Aquests tres presidents populars són els únics que han assistit a totes les cimeres, seguits de prop per Revilla, que es va perdre únicament la del 2012 (aleshores el president de Cantàbria era el conservador Ignacio Diego).

Notícies relacionades

L’andalusa Susana Díaz, l’aragonès Javier Lambán, la balear Francina Armengol, el canari Fernando Clavijo, el manxec Emiliano García-Page, el valencià Ximo Puig, el riojà José Ignacio Ceniceros, la madrilenya Cristina Cifuentes, el murcià Pedro Antonio Sánchez i la navarresa Uxue Barkos conformen, en canvi, el grup de debutants.

MÉS DONES, PERÒ ENCARA MOLT POQUES

A la foto de família de les quatre primeres conferències de presidents només hi apareixia una dona, la llavors dirigent de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. En la cinquena, la del 2012, l’aragonesa Luisa Fernanda Rudi, la manxega Dolores de Cospedal i la navarresa Yolanda Barcina (les dues primeres del PP i la tercera d’UPN) van permetre ampliar la quota femenina, però sempre per sota de la representació masculina. En aquesta ocasió, quatre dones assistiran a la conferència (Díaz, Armengol, Cifuentes i Barkos) davant de 13 homes.