LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Bárcenas, el comptable extracomptable

L'extresorer del PP intenta rebaixar el seu perfil i guardar les distàncies amb la 'Gürtel' en el seu primer dia de declaració

zentauroepp36896889 madrid 16 01 2017 juicio caso gurtel  en la foto luis barcen170116160530

zentauroepp36896889 madrid 16 01 2017 juicio caso gurtel en la foto luis barcen170116160530 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Luis Bárcenas ja no fa servir l'abric Chesterfield que duia fa sis hiverns, quan l'esclat de la 'trama Gürtel' va posar els focus sobre la seva figura i ell va respondre passejant-se pel carrer Génova amb la superioritat de qui amaga un as a la màniga. Aquell mascle alfa que va amenaçar amb treure a la llum els secrets comptables del Partit Popular ha arribat avui a la vista oral amb un abric negre i amb cara seriosa i concentrada. No venia a revelar els tripijocs de la caixa B del partit, ja ho havia avisat, sinó a armar el mínim soroll possible i defensar-se de la petició de 42 anys de presó que penja sobre ell. Qui l'ha vist i qui el veu.

Lluny queden els temps en què saludava amb aires de grandesa la premsa a la porta de casa seva i dedicava 'peinetes' als fotògrafs als aeroports. Aquesta vegada, els mariachis contractats pel programa ‘El Intermedio’ que l'esperaven entonant l'himne del PP no han aconseguit arrencar-li cap gest, ni a favor ni en contra, quan ha arribat caminant al judici després de deixar a la porta la seva dona i aparcar el cotxe al carrer del darrere. Minuts abans, Francisco CorreaPablo Crespo i Álvaro Pérez, 'El Bigotes', els ‘tres tenors’ de la 'Gürtel', havien sigut rebuts amb els sons de ‘La cucaracha’, que ells sí que han encaixat deixant escapar algun somriure.

UN HOME DE 'CASH'

Però Bárcenas venia al que venia i no volia sortir del guió. Després d'asseure's davant el tribunal, ha col·locat dues torres de carpetes sobre la seva taula, ha fixat la mirada en el monitor que tenia davant, sobre el terra, i ha començat a parlar-li a la pantalla. Però les primeres preguntes de la fiscal l'han desconcertat: ell no havia arribat fins allà per explicar qui feia les compres a casa seva, i així ho ha fet saber després d'aclarir que ell és un home de 'cash' a les butxaques. Més desimbolt se l'ha vist al parlar de la seva relació amb la trama, encara que l'interrogatori ha acabat portant-lo a assumir el que no volia reconèixer: que al PP hi havia pagaments fora de control. Els ha anomenat “comptabilitat extracomptable”, nou eufemisme per a la col·lecció. I ell, ha suggerit, en aquella festa només era un simple comptable.

Després de dos mesos de declaracions, el judici de la 'Gürtel' té un cert aire esperpèntic. Es percep en les bromes i mirades que es dediquen vigilants jurats i advocats, periodistes i encausats, policies i testimonis. O allà s'hi juguen poc, o tantes hores de contacte han fet que entre el personal hagi brotat la camaraderia.

El cert és que el 'hall' que dona accés al tribunal no sembla l'antesala del judici de Nuremberg. Abans de començar la jornada, els uns i els altres esperen formant grupets i departeixen distesos. Correa amb el seu advocat, Crespo amb el seu i, sobrevolant tota la fauna, Álvaro Pérez, 'El Bigotes', anant d'una banda a l'altra, saludant secretàries, compartint acudits amb agents. Tots els encausats porten vestit i corbata. Ell du un polo de coll alt i calça sabates sense mitjons. És l''outsider' d'aquest procés, la nota discordant de l'orquestra.

ARTS DE MALABARISTA

Notícies relacionades

Enmig d'aquest paisatge humà, Bárcenas s'asseu aquesta setmana davant el tribunal com un reu més, però deu ser per escrúpols o per estratègia processal, el cert és que en el seu primer dia de declaració se l'ha vist especialment preocupat per mantenir distàncies amb la resta d'acusats i rebaixar el seu perfil d'home que apilava bitllets al PP amb arts de malabarista. Com menys vaixella trenqués, millor.

Però a mig matí, una insistent bateria de preguntes de la fiscal ha acabat irritant-lo i, per uns segons, ha deixat veure el Bárcenas que es vesteix pels peus i es pentina cap enrere. Ha tallat l'incident el president de la sala, que ha ordenat fer un recés. En aquest moment, l'extresorer s'ha girat, ha buscat els ulls de la seva dona, i l'ha mirat com dient-li: “¡I que m'hagi de veure en això!”.