EL DILEMA DEL SOCIALISME

El PSC decreta neutralitat en les primàries del PSOE

Els socialistes catalans no prendran oficialment partit per cap candidat, confiant que la seva militància pugui participar en l'elecció

Declaracions del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a l’arribar al comitè federal del PSOE. / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No prendre partit confiant a poder entrar a l'estadi. Aquest és l'objectiu del PSC en les primàries del PSOE del pròxim maig, en què espera que puguin votar els seus més de 17.000 militants. Els socialistes catalanes continuen buscant reconstruir els ponts amb Ferraz, que van estar a un pas de saltar pels aires pel seu vot contrari a la investidura de Mariano Rajoy. En el seu 'tour' per Espanya, Miquel Iceta va prometre al president de la gestora, Javier Fernández, i a Susana Díaz que la seva formació seria neutral. Petició que s'ha fet arribar a totes les federacions del partit, en una carta amb un doble missatge dirigit més enllà del riu Sénia.

“Cap executiva del PSC es podrà posicionar a favor de cap de les candidatures de les primàries del PSC", decreta la missiva. "Creiem que les veus més rellevants del partit han de mantenir aquesta neutralitat, no així els militants, que tindran tot el dret d'elegir", expliquen fonts del PSC, que no amaguen que la carta era una altra mostra de complicitat amb la gestora. "El missatge és també que el PSC té voluntat de participar en aquestes primàries -reconeixen-. Però això és un assumpte que tenim per discutir amb el PSOE, ja que la part orgànica encara no està tancada". La qüestió de si el PSC ha de participar o no en les decisions del PSOE es podria tractar en la reunió que esperen mantenir a finals d'aquest mes del comitè d'enllaç entre el PSC i la gestora.

LLIMANT DIFERÈNCIES

Notícies relacionades

Tot i que el PSC es va posicionar al costat de Pedro Sánchez en el cop d'Estat que el va destronar, des d'aleshores ha intentat acostar postures amb Díaz. En la visita que Iceta li va fer al novembre tots dos van mostrar voluntat de superar unes desavinences que venen de lluny. La falta de sintonia ja es va visibilitzar fa més d'un any, quan en la campanya del 27-S la presidenta andalusa va acabar el seu primer acte de campanya a Catalunya sense esmentar Iceta. La mala relació es va enverinar més en la del 26-J, quan el líder dels socialistes catalans va respondre amb duresa a les diatribes de la presidenta andalusa contra els "privilegis" de Catalunya: "¡Ai d'aquell que vulgui enfrontar pobles! Pobres idees, pobre lideratge".

Però des de la investidura de Rajoy, Iceta ha deixat clar que, tot i haver sigut fidel escuder de Sánchez, no demanaria el vot per l'exsecretari general ni arengaria la seva militància contra Díaz (o de qui ella recolzés). Com indicava el primer secretari del PSC divendres, en una reunió interparlamentària, el seu partit vol "contribuir activament a la recuperació del PSOE. Espanya necessita un PSOE fort, que tanqui la seva crisi i doni pas a una etapa d'estabilitat". I per aquesta estabilitat no posarà pals a les rodes, començant pel comitè federal d'aquest dissabte.