El fiscal demana als Mossos un informe sobre els diputats que van estripar fotos del Rei

jjubierre36606474 cup parlament161220125436

jjubierre36606474 cup parlament161220125436

1
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

La Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya ha reclamat als Mossos que redactin un informe en què s’identifiqui els diputats de la CUP que el 12 de desembre passat van estripar fotos de Felip VI al Parlament. No serà difícil posar-los cara perquè ho van fer en una roda de premsa i van ser portada d’informatius i diaris. Són Anna Gabriel, Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Mireia Vehí, Gabriela Serra i Joan Garriga. La seva acció tenia com a propòsit solidaritzar-se amb els cinc imputats per l’Audiència Nacional per la crema d’imatges del Monarca durant la Diada. 

Els Mossos, com a Policia Judicial, estan obligats a elaborar aquest informe. Una vegada el rebi la Fiscalia, estudiarà si s’ha comès un delicte d’injúria al Rei. Si fos així, com que es tracta de persones aforades, la instrucció de la causa correspondria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que hauria de decidir si els imputa per un delicte d’injúries a la Corona. S’obriria, doncs, un nou front judicial en el complex procés independentista. En aplicació de l’article 491 del Codi Penal se’ls podria imposar una multa.  

Notícies relacionades

De totes maneres, encara s’ha de veure com respondran els parlamentaris cupaires si són citats a declarar pel jutge. Perquè no es pot descartar que optin per desobeir, com va fer l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que va ser detinguda pels Mossos per haver-se negat a anar al jutjat quan se la va citar per haver penjat una estelada a l’ajuntament.

SENSE AMONESTACIÓ 

El PP i Ciutadans van intentar que el Parlament amonestés els diputats de la CUP perquè, en opinió d’aquests grups, havien infringit el codi de conducta de la Cambra. Incomplir-lo comporta des de multes econòmiques fins a quedar-se sense el càrrec. Però la Mesa va rebutjar la petició perquè Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot van considerar que l’acció dels parlamentaris cupaires s’emmarca en la llibertat d’expressió.