Catalunya i les Balears aniran de la mà en el finançament autonòmic

El model es basa en la capacitat fiscal pròpia en comptes del repartiment discrecional de la despesa per l'Estat

Guillem López Casasnovas representarà les dues comunitats en el comitè d'experts de Montoro

fcasals36861603 economia  reunion  financiacion  autonomica  con  pere arago170113162719

fcasals36861603 economia reunion financiacion autonomica con pere arago170113162719

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

Catalunya i les Balears aniran de la mà per a un nou sistema de finançament autonòmic. Encara que defugint tot protagonisme pel full de ruta independentista pel qual aposta el Govern català, la Conselleria d'Economia, liderada pel vicepresident Oriol Junqueras, s'ha sumat a les propostes de reforma del model sorgides de l'aliança econòmica que les dues autonomies van segellar el juliol de l'any passat.

El 16 de desembre es va celebrar a Palma de Mallorca una reunió del grup de treball sobre finançament dins de la comissió bilateral creada pels dos executius, de la qual han sorgit propostes basades en la capacitat fiscal pròpia i no que l'Estat fixi de forma discrecional el repartiment de recursos en funció de les necessitats de despesa que determini en cada territori.

Una forma de posar en pràctica aquest model seria que les comunitats recaptin la majoria dels impostos i acordin transferències que hagin de realitzar a l'Estat en concepte de solidaritat interterritorial, i no a la inversa com en l'actualitat, encara que el sistema va vèncer el 2014. Una altra via podria ser la distribució de recursos mitjançant un límit amb una regla explícita per a l'anivellament en raó de la solidaritat.  

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va encapçalar la delegació de la part catalana en la reunió a les Balears i el van acompanyar la subdirectora general de finançament autonòmic, Montserrat Bassols; i les directores generals de Pressupostos i Tributs, Anna Tarrach; i Marta Espasa, així com Laia Obiols. Per part de les Balears, va presidir la sessió la consellera d'Economia, Catalina Cladera, acompanyada pel director general de Pressupostos, Joan CarrióAntoni Costa, que va ocupar el mateix càrrec amb el PP al Govern de les Balears; i Miquel Serra, investigador del Centre d'Investigació en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

AL FEBRER, DE NOU

Notícies relacionades

Al febrer, després de la conferència de presidents autonòmics de dimarts que ve en què el finançament serà una de les qüestions essencials, aquest grup de treball tornarà a reunir-se.

Aquest treball és fruit del front comú per millorar les relacions econòmiques i financeres amb l'Estat que van impulsar les dues comunitats. Les autonomies governades pels socialistes i per la coalició independentista Junts pel sí (JXSí), respectivament, van constituir una comissió bilateral formada per tres experts proposats per cada part i coordinada pel catedràtic d'Economia Guillem López-Casasnovas. Aquest, al seu torn, ha sigut proposat per la presidenta de les Balears, Francina Armengol, per representar aquesta comunitat a la comissió d'experts per a la reforma del sistema de finançament que va anunciar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro i que encara no ha constituït.