Junqueras afirma que l''operació diàleg' queda suspesa fins a la reunió de Rajoy i Puigdemont

El vicepresident explica que el referèndum va ocupar una part "molt important" de la seva trobada amb Santamaría

zentauroepp35949596 barcelona  18 10 2016 oriol junqueras preside la reunio del 161201100354

zentauroepp35949596 barcelona 18 10 2016 oriol junqueras preside la reunio del 161201100354 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha fet aquest dimecres en diverses entrevistes un balanç més assossegat de la reunió que va mantenir ahir amb la vicepresidenta de l'Executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría. Una reunió en què l'opció del referèndum pactat va quedar enterrada, tal com van certificar tots dos al sortir. I l'anomenada 'operació diàleg' queda en suspens, segons ha afirmat el vicepresident, fins a la pròxima entrevista entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy.

"Vam quedar que els presidents del Govern central i de Catalunya, en un moment o un altre, parlin (sobre el referèndum). No sé exactament quan, però és possible i és probable que parlin i que, en funció d'això, reprendrem la conversa", ha afegit.

Segons Junqueras, el motiu de l'obcecació del Govern central és clar: "Ells no volen perdre, per això no volen posar les urnes", ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio.

Tant a la cadena pública com a RAC-1, el vicepresident ha qualificat de "cordial i educada" la reunió amb Santamaría, malgrat que no va tenir cap fruit. Segons ha explicat, el referèndum va ocupar "una part llarga" de la seva tercera entrevista amb la número dos de Rajoy. I ha descrit la conversa com un estira-i-arronsa en què cadascú es va mantenir en la seva posició: Junqueras va exposar la voluntat de la Generalitat de celebrar un referèndum acordat, Santamaría li va reiterar que "això ja sabeu que no es pot fer" i el vicepresident li va replicar que el referèndum es farà sí o sí.

Respecte de la judicialització del procés, Junqueras ha assegurat que a la reunió va defensar que aquesta ofensiva "és el més allunyat al concepte de diàleg polític", i davant l'afirmació de Santamaría que "la justícia corre per un camí diferent de la política", li va recordar que tots aquests casos han sigut posats en marxa "o per l'Advocacia de l'Estat o pel fiscal general", que és nomenat pel Govern.

CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS

Santamaría també va insistir "molt" en la necessitat que el president Puigdemont vagi la setmana que ve a la conferència de presidents. "La posició de la Generalitat és que no té sentit si no hi ha un diàleg bilateral que permeti afrontar els problemes de la realitat catalana. Si el president espanyol reconeix en públic i en privat que el gran tema és el de Catalunya, el que hauria de fer és demostrar-ho", ha subratllat el líder d'ERC.

A més del referèndum, Junqueras ha explicat que es van abordar alguns dels 46 punts que Puidemont va entregar a Rajoy -entre ells, el conflicte pel recurs de la llei de pobresa energètica del Parlament-, del fons de reserva de la Seguretat Social, del deute públic. No obstant, "no es va arribar a cap acord en res", ha dit.

AVÍS A LA CUP

Notícies relacionades

En clau interna, Junqueras ha evitat entrar en el debat sobre la successió de Puigdemont, després que el president hagi manifestat per activa i per passiva que no té cap intenció d'optar a la reelecció. I ha avisat la CUP que sense pressupostos el Govern tindrà molt difícil "afrontar la magnitud del repte del referèndum".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras ha mostrat el seu convenciment que el Govern central rebutja la celebració del referèndum, entre altres coses, perquè "no vol perdre". Sobre la seva reunió amb Santamaría, ha qualificat la reunió de "cordial i educada", però que no es va arribar a cap acord.