El Congrés estudiarà que els diputats tinguin substitut quan tinguin un fill

ERC conversa amb el PP, el PSOE i ECP perquè els parlamentaris disfrutin de permís parental

El 2011 es va habilitar el vot telemàtic però els partits el consideren insuficient per realitzar el treball

undefined17327211 md19  madrid  20 10 2011  la portavoz del partido popular en170102164311

undefined17327211 md19 madrid 20 10 2011 la portavoz del partido popular en170102164311 / CHEMA MOYA

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els parlamentaris espanyols estan a anys llum dels drets de conciliació que regeixen als països europeus més desenvolupats. Aquí, els diputats no tenen dret a permisos parentals ni a baixes mèdiques, perquè ni la Constitució ni els reglaments del Congrés i el Senat contenen aquesta previsió. Només detallen que els càrrecs són «insubstituïbles», una afirmació que els lletrats de les Corts consideren «desorbitada» i «anacrònica».

Espanya, a la cua d'Europa

Al Regne Unit, els EUA i el Canadà existeix la norma no escrita del 'pairing': el diputat absent demana a un altre parlamentari del partit contrari que no participi en la votació per mantenir l’equilibri de forces. A Bèlgica el pairage queda establert en el reglament i abans de procedir a la votació el president sol·licita els arguments al diputat que s’hagi compromès en una abstenció a favor de la paritat.

En el pròxim període de sessions aquesta situació podria canviar. ERC ha iniciat converses amb el PP, el PSOE i En Comú Podem per tirar endavant una iniciativa que reguli els permisos parentals per als diputats (pares i mares) i que estableixi la possibilitat que siguin substituïts pel següent nom a la llista, del mateix sexe que l’absentat per respectar la paritat. El text no està redactat, però la intenció és que siguin les mateixes 16 setmanes a les quals tenen dret els treballadors.

El context de la legislatura estimula aquest canvi: es podria introduir la modificació aprofitant la revisió de la Carta Magna i la Llei Electoral; existeix voluntat política per la importància de cada vot en un Congrés sense majories absolutes, i el Govern vol impulsar mesures efectives de conciliació, i ara té la possibilitat de legislar donant exemple.

El debat no és pas nou, però per primer cop té opcions de prosperar quan al febrer arribi a la comissió d’Igualtat del Congrés. «Ho proposarem i ja estem buscant complicitats amb altres partits. La idea és que la feina del diputat pugui ser substituïda», explica la portaveu d’Igualtat dels republicans, Teresa Jordà, que es mostra optimista.

Fins ara, l’única regulació introduïda és la del vot telemàtic, efectiva des del 2011 per a casos de malaltia greu o part. Els diputats tramiten la sol·licitud a la Mesa, que examina la petició i sol concedir el permís. Poden votar a distància però oficialment no estan de baixa. És el cas del diputat d’ERC Joan Tardà, que es va sotmetre a una intervenció de genoll i en l’últim mes va demanar el vot telemàtic perquè no es pot desplaçar fins a Madrid.

Legislar no és només votar

Els problemes són dos: hi ha excepcions per al vot a distància, que no es pot sol·licitar en sessions d’investidura, mocions de censura o qüestions de confiança. I els parlamentaris defensen que el seu treball va molt més enllà de prémer un botó, i que la seva feina a les comissions, en el desenvolupament d’iniciatives o en contacte amb la ciutadania no es pot fer des de casa amb un nen acabat de néixer.

¿Està capacitat per exercir la seva responsabilitat parlamentària un diputat o una diputada que acaba de tenir un nadó amb el sobreesforç que requereix tenir-ne cura? Molts consideren que no, i per això defensen la necessitat d’un substitut per als mesos en què estiguin cuidant els fills.

El cas de Mar García Puig és paradigmàtic. La diputada d’En Comú Podem va donar a llum bessons el 20-D i, davant l’absència de baixa, el 13 de gener es va desplaçar de Barcelona a Madrid per a la sessió de constitució de les Corts. «Jo estava convençuda que tindria permís, ni se’m va passar pel cap que no existís. No crec en el concepte que ens considerin insubstituïbles. El vot telemàtic és una mala solució i parteix de la idea que el treball de diputat és només votar un cop per setmana», lamenta, i advoca per la substitució.

Notícies relacionades

La diputada socialista Isabel Rodríguez considera que el Congrés ha de donar exemple i que els parlamentaris haurien de tenir dret a un règim general en què es cobrissin les baixes mèdiques. Creu que trobar un substitut pot generar un «conflicte» constitucional i comporta la dificultat de trobar un perfil disposat a fer el pas per un breu període de temps.

La portaveu d’Igualtat del Partit Demòcrata, Lourdes Ciuró, sí que creu en la figura del diputat substitut. «Hauria de ser com en qualsevol feina i és important que es fomenti entre diputats i diputades, perquè les dones no siguin sempre les que veuen limitada la seva carrera professional», opina. La modificació requeriria canviar la Llei Electoral, que només preveu la substitució per mort, incapacitat o renúncia, i també els reglaments de les dues Cambres.

Donar exemple. O no.

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, també va compartir el permís de 16 setmanes amb el seu marit.