EL POLS SOBIRANISTA

L'ANC defensa que els fanalets independentistes per Reis "són una tradició des de fa quatre anys a Vic"

Jordi Sànchez nega que l'entitat utilitzi els nens per fer proselitisme de la independència

icoy36745639 fanalets170102170919

icoy36745639 fanalets170102170919
Polèmica per la venda de fanalets independentistes per a la cavalcada dels Reis Mags a Vic.

/

2
Es llegeix en minuts

Només passa des que el procés va començar, però per l'ANC l'exhibició de fanalets amb l'estelada a la cavalcada de Reis de Vic és una "tradició" i, per tant, s'ha de considerar un "acte de normalitat". Així ho ha defensat aquest dimarts el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, en resposta a la polèmica que ha generat la crida d'aquesta entitat i d'Òmnium Cultural a portar a aprofitar l'arribada de Ses Majestats el dia 5 i la retransmissió de TV-3 per lluir aquests fanalets independentistes. "És una tradició a Vic, una iniciativa local i normalitzada des de fa quatre anys que es viu amb naturalitat", ha defensat Sànchez.

El president de l'ANC ha negat a més que la seva entitat hagi promogut que es faci "campanya independentista a les cavalcades", tot i que en un cartell distribuït a Vic per les seccions de l'Assemblea i d'Òmnium a la comarca d'Osona s'hi pot llegir: "Fem una crida a omplir amb estelades les finestres i balcons del recorregut [de la cavalcada]". El cartell, que recalca el fet que TV-3 oferirà en directe la cavalcada, també insta tots els independentistes a demanar als Reis Mags que "el 2017 ens portin la república catalana".

"No estem contaminant els nens. Si es fa des del 2012, ¿per què és notícia aquest any? Hi ha determinats polítics i mitjans de comunicació que tracten de desfigurar el que és una anècdota", ha sostingut Sànchez. Qui s'ha desmarcat de la iniciativa és el Govern, a través de la seva portaveu, Neus Munté, que ha deixat anar veladament la comparació amb les estelades que s'exhibeixen al Camp Nou. "Les propostes les respectem com qualsevol proposta de la societat civil catalana. El Govern no hi té res a veure, és una proposta com davant esdeveniments esportius o la Diada. Els ciutadans faran el que estimin convenient i oportú", s'ha limitat a apuntar.

BERGA S'UNEIX A LA INICIATIVA

L'ANC de Berga també ha fet una crida a omplir els carrers de fanalets independentistes durant la cavalcada de Reis. Per aconseguir-ho, ha organitzat avui mateix un taller per elaborar-los de 17 h a 20 h al parc de Nadal de la ciutat. L'entitat també ha recordat que des de l'any 2012 els assistents porten estelades a aquest acte.

CIUTADANS HO CONSIDERA "LAMENTABLE", I EL PP, "MESQUÍ"

El portaveu adjunt de Ciutadans al ParlamentFernando de Páramo, ha qualificat de “lamentable” la crida de l'ANC i Òmnium. A més, ha responsabilitzat la Generalitat i la CUP d'aquest acte perquè, segons ell, “han entregat l'executiu a les entitats sobiranistes”.

Notícies relacionades

De Páramo considera que no es pot portar “la divisió" i l'"enfrontament” a les festes populars i infantils i que aquest anunci no “ajuda a la imatge de Catalunya”. 

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha anat més enllà i ha acusat de "fanàtics" l'ANC i Òmnium, i ha afegit que aquesta mena de propostes formen part de "ments mesquines".