UN ANY JUDICIAL COMPLEX

Una corrupció multicolor, a judici a Catalunya

Els processos judicials afectaran diferents partits, com Convergència, Unió i el PSC

El presumpte pagament de comissions de Ferrovial a CDC, a través del Palau de la Música, serà el plat fort

dcaminal25605912 barcelona 07 04 2014  politica juicio caso millet   en la pu161230180106

dcaminal25605912 barcelona 07 04 2014 politica juicio caso millet en la pu161230180106

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest 2017 de pirotècnia judicial per corrupció començarà amb un procés poc conegut. El 20 de gener s’asseuran al banc dels acusats l’expresident de la Fundació Catalunya i Territori (FCT), Josep Boqué, i dos vocals per haver comès suposadament un delicte d’estafa a través del grup financer IMS. La fiscalia demana penes de fins a 17 anys de presó. Segons l’acusació, FCT va arrendar locals a Unió Democràtica i el 2005 va deixar de cobrar-n’hi el lloguer. Finalment, la fundació va vendre al partit les esmentades dependències a un preu inferior al mercat, afirma el fiscal. A més, Unió presumptament va rebre diners de la fundació per saldar deutes.

Els plats forts, no obstant, arribaran al mes de març. Un és el judici pel saqueig del Palau de la Música durant l’època de Fèlix Millet i Jordi Muntull i el presumpte finançament il·legal de l’extinta Convergència. Començarà el dia 1 i les 55 sessions previstes duraran fins al 27 de juny. Les vistes se celebraran gairebé vuit anys després que els Mossos escorcollessin l’auditori. La investigació va destapar que els responsables de l’entitat havien desviat fons per a finalitats pròpies. I també el presumpte pagament de comissions a CDC per part de Ferrovial, a través de l’entitat, a canvi d’adjudicacions d’obra pública en l’últim Govern de Jordi Pujol. S’asseuran al banc dels acusats els responsables del Palau, l’extresorer de Convergència Daniel Osàcar i directius de Ferrovial.

A 600 quilòmetres, a l’Audiència Nacional, a Madrid, però uns dies més tard, el 13 de març, començarà a jutjar-se el cas Pretòria, que va esclatar el 2009 amb detencions de polítics, funcionaris i constructors. És un procés per presumpta corrupció urbanística que afecta ex alts càrrecs de governs de CiU amb Pujol (l’exconseller d’Economia Macià Alavedra i l’exsecretari de Presidència Lluís Prenafeta) i del PSC (l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i l’exdiputat socialista Luis García Sánchez, Luigi). Els jutges hauran d’aclarir si els investigats van encobrir el cobrament de comissions a canvi d’operacions urbanístiques o es van lucrar amb les vendes de solars públics.

EL 3% DE MARAGALL

Quan arribi el mes de maig a l’Audiència de Barcelona se celebrarà el judici pel cas Adigsa, de presumpte pagament de comissions. Aquest procés arriba desinflat després d’una instrucció de nou anys. S’asseuran al banc dels acusats set persones, inclosos ex alts càrrecs de l’empresa pública, per presumpta malversació de fons en l’etapa de govern de Pujol. La investigació la va iniciar la fiscalia després que Pasqual Maragall insinués al Parlament, el febrer del 2005, que CiU cobrava comissions per adjudicacions d’obres: «Vostès tenen un problema que es diu 3%», els va etzibar als convergents.

Passat l’estiu, al mes d’octubre, seran jutjats membres de l’antiga cúpula de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), encapçalada pel seu exsecretari general Josep Maria Matas, que s’enfronta a una petició de cinc anys i mig de presó. La mateixa pena reclamada per al que va ser cap dels serveis jurídics d’aquesta entitat nacionalista. Estan imputats pel presumpte desviament de 960.000 euros de fons de l’ACM en benefici propi.

SENSE DATA FIXADA

Notícies relacionades

Encara no hi ha data, però és possible que també arribi a judici el cas ITV, que asseurà al banc dels acusats l’exdiputat de CDC Oriol Pujol, pel presumpte intent de manipulació en l’adjudicació d’estacions d’inspecció de vehicles i el suposat cobrament de comissions a canvi d’utilitzar la seva influència política per afavorir empresaris amics. Continuen obertes les negociacions per arribar a un acord abans de judici. Pujol està disposat a acceptar una pena de presó a canvi que la seva dona no trepitgi la presó.

També és possible que es torni a veure en una sala de judicis l’exalcalde socialista de Sabadell Manuel Bustos, investigat en el cas Mercuri i acusat per la fiscalia de tràfic d’influències per demanar la retirada de multes de trànsit imposades a familiars seus. A Madrid seguirà la investigació contra la família de Jordi Pujol, en què es rastreja la seva fortuna a Andorra i els negocis dels fills de l’expresident. I en un jutjat del Vendrell es continuaran portant a terme les indagacions sobre suposades mordidas del 3% mordidas que van comportar l’escorcoll de la seu central de CDC a Barcelona