Evacuació massiva a les Filipines per l'arribada del tifó 'Nock-Ten'

Les autoritats estimen que els desplaçats podrien arribar al milió de persones

  / AFP

 
abertran36701450 residents sit inside a classroom at the central elementary s161225131929

/

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats de les Filipines han iniciat aquest diumenge una evacuació massiva de desenes de milers de persones de zones costaneres de l'est de les illes davant l'arribada del tifó 'Nock-Ten'. L'ull del tifó sobre l'illa de Catanduanes, a la regió de Bícol, ha arribat acompanyat de ràfegues de vent de fins a 235 quilòmetres per hora, segons han anunciat els serveix de meteorologia a través de Twitter.

El Govern de l'arxipèlag s'ha posat en guàrdia davant la possibilitat d'onades gegants, moviments de terra i inundacions. Sota un aiguat, més de 100.000 persones han abandonat les seves cases i les autoritats informen que les evacuacions podrien afectar un milió de persones.

Segons les previsions, el tifó, conegut com a 'Nina' a les Filipines, estarà a la regió fins dimecres.

ESTAT D'ALERTA

Les autoritats han declarat l'estat d'alerta per a una dotzena de províncies, on el pas del tifó provocarà fortes pluges a les zones ubicades dintre d'uns 500 quilòmetres al voltant d'aquest. També han alertat d'una possible pujada del nivell del mar, estimada en 2,5 metres, que amenaça les localitats costaneres d'almenys tres províncies, a més d'inundacions i corriments de terres.

Milers de persones s'han vist obligades a posposar els seus viatges nadalencs en vaixell i via aèria a causa del temporal.

El tifó, que segons el rumb actual passarà a prop de Manila, podria afectar les operacions de l'aeroport internacional Ninoy Aquino de la capital filipina, ha assenyalat el departament d'Aviació Civil.

Notícies relacionades

'Nock-Ten' és el tercer tifó en la història del país que afecta les Filipines durant les dates nadalenques. Entre 15 i 20 tifons recorren tots els anys les Filipines durant la temporada plujosa, que comença en  general al juny i finalitza al novembre.

El novembre del 2013, el tifó 'Haiyan', un dels més potents de la història a tocar terra, va causar 6.300 morts, més de 1.000 desapareguts i 14 milions de damnificats a la regió central de Filipines.