LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME INTERNACIONAL

Cospedal visita les tropes espanyoles apostades a l'Iraq

La ministra compareixerà dimarts davant el Congrés per demanar l'ampliació de la missió a 150 efectius

zentauroepp36661269 gra248  besmayah  18 12 2016   la ministra de defensa  mar a161218185559

zentauroepp36661269 gra248 besmayah 18 12 2016 la ministra de defensa mar a161218185559 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va arribar ahir a Bagdad per visitar les tropes espanyoles de missió a l’Iraq, enquadrades en la coalició internacional contra el terrorisme gihadista. Aquesta missió, que tracta d’instruir l’Exèrcit iraquià per derrotar l’autodenominat Estat Islàmic, s’ampliarà, segurament, en els pròxims dies amb l’enviament de 150 efectius, per a un total de 450 soldats.

Aquesta és la segona visita de Cospedal a una missió a l’exterior des que ocupa la cartera de Defensa, el 4 de novembre passat. La primera va ser als efectius que combaten la immigració il·legal al Mediterrani.

La titular de Defensa viatja a l’Iraq acompanyada del cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), almirall general Fernando García Sánchez, i el comandant del Comandament d’Operacions, almirall Teodoro López Calderón, així com dels diputats Ricardo Cortés (PSOE) i Miguel Gutiérrez (Ciutadans). Després d’aterrar a Bagdad, la titular de Defensa es va desplaçar en helicòpter a la base de Besmayah, a uns 45 quilòmetres de la capital, on està desplegat el gruix de la missió espanyola a l’Iraq.

Aquesta visita es va portar a terme a la nit per motius de seguretat i va estar envoltada de fortes mesures de protecció. Amb aquesta trobada –mantinguda en secret també per motius de seguretat–, Cospedal vol reforçar el compromís d’Espanya en la lluita contra el terrorisme gihadista i animar els militars a continuar treballant per la pau i la seguretat al món.

COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Notícies relacionades

Cospedal compareixerà demà davant la Comissió de Defensa del Congrés per sol·licitar autorització per incrementar en 150 el nombre d’efectius que participen en la coalició internacional liderada pels Estats Units. L’increment d’efectius serà de 150 (25 guàrdies civils i 125 militars) i no de 100 com estava previst inicialment, tal com ho havien suggerit l’exministre de Defensa Pedro Morenés i el JEMAD. Els 25 efectius de la Guàrdia Civil s’encarregaran d’instruir les forces de seguretat iraquianes, mentre que els 125 militars s’encarregaran de l’assessorament en matèria de sanitat a l’Exèrcit iraquià.

Aquesta decisió concreta les paraules del president del Govern, Mariano Rajoy, que el novembre passat va declarar que «aviat» se sol·licitaria al Congrés autorització per incrementar el contingent a l’Iraq, així com les del ministre d’Afers Estrangers i de Cooperació, Alfonso Dastis, que recentment va avançar al secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, les intencions de l’Executiu sobre això.