Sáenz de Santamaría promet abordar les 45 demandes 'Mas-Puigdemont'

La vicepresidenta afirma que el Govern té tan poca legitimitat com la CUP per obrar el referèndum

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La principal beneficiada fins ara de la nova etapa de diàleg empresa pel PP després de perdre la majoria absoluta és, sens dubte, el compte de resultats de l'AVE. Les anades i vingudes de la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, podrien arreglar els números de l'empresa, en cas que ho necessitin. "Només li falta conèixer la història d''Els Pastorets', ha dit Xavier García Albiol en funcions d'amfitrió. I és que aquest dissabte, a més, Sáenz de Santamaría ha vingut acompanyada dels membres de l'equip que prepara la ponència territorial de cara al congrés popular del febrer, liderat per l'incombustible Javier Arenas. De la intervenció de la vicepresidenta, la vaga promesa que estudiarà les 45 reivindicacions concretes que Artur Mas, primer amb 23, i Carles Puigdemont, amb 23 més, van traslladar en les dues reunions que van mantenir amb Mariano Rajoy. De la 46, el referèndum, ni parlar-ne.

Sáenz de Santamaría fins i tot s'ha llançat i ha afirmat que va estudiar no només aquestes 45, “sinó moltes més, perquè quan vinc a Barcelona i parlo amb els catalans em demanen moltes més coses. En Universitats, en R+D, en cultura. Sabem escoltar i acordar”, ha assegurat.

De fons, la necessitat del PP que qualli en l'electorat català que el Govern no és un cos aliè, sinó propi. I per a això, la vicepresidenta ha hagut de recórrer a una sèrie d'afirmacions òbvies, la sola menció de les quals fan pensar: “Som un Estat democràtic i de dret. També som el Govern dels catalans perquè ells també ens han votat. Som també els seus interlocutors. I estarem aquí”.

El motiu pel qual gira full del referèndum ja és conegut. Supera les competències del mateix Govern, i evidentment del Parlament, ja que la sobirania recau en tots els espanyols. “El punt 46 no forma part del mandat democràtic, ni del Govern ni de la CUP”, ha dit la vicepresidenta per donar a entendre que l'Executiu té la mateixa legitimitat, cap, que els anticapitalistes per fer possible la consulta vinculant.

PAGAMENTS A PROVEÏDORS

En el que és un guió diverses vegades establert en intervencions de dirigents populars, Saénz de Sanatamaría ha repassat, també, els pagaments fets pel Govern a proveïdors catalans. “Des del 2012”, any d'inici del procés i de la legislatura de la majoria absoluta del PP, “l'Executiu ha aportat 60.000 milions a Catalunya, el 60% dels quals s'han destinat a sanitat. Això és l'Estat de les autonomies, la mutualització dels problemes”, ha exclamat.

Notícies relacionades

I ha anat més enllà. De l'exempció del pagament d'interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (on l'Estat aplicava un diferencial a favor entre el cost dels diners del Banc Central Europeu i el que li cobrava a les autonomies), la vicepresidenta ha assegurat que Catalunya s'ha estalviat 16.000 milions. “Això permet gestionar”, ha conclòs.

“Som un dels estats més descentralitzats del món” ha assenyalat abans de revelar que aquesta gran descentralització, segons ella, va fer aixecar dubtes sobre “la viabilitat de l'economia espanyola” a la Unió Europea. Ara ha canviat tot, almenys tenint en compte el que va dir el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo –també present- que ha deixat gravat que “la majoria de països europeus es fixen en la política econòmica d'Espanya per imitar-la”.