Carmena decideix no eliminar l'espot de 'blanca Navidad' de 'Narcos'

El Govern de Colòmbia havia sol·licitat a l'Ajuntament de Madrid que retirés el cartell

El consistori al·lega que l'assumpte no competeix a l'ordenança que regula la publicitat exterior

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Hi ha un diàleg deliciós a la sèrie 'Narcos'. Un dels mercenaris de Pablo Escobar carrega un vehicle d'armes per a una reunió que el 'capo' mafiós es disposa a mantenir. Escobar l'atura. “Són polítics, s'espanten aviat. No necessitem tot això. Amb una pistola n'hi haurà prou”, li adverteix.

Ja no hi ha pistoles per amenaçar polítics i han passat 23 anys des de la mort del cèlebre narcotraficant, però la seva llegenda segueix desencadenant polèmiques. L'última, per la sèrie 'Narcos', que narra la seva llegenda. Netflix ha situat un gran cartell de promoció en plena plaça de Sol de Madrid, davant del quilòmetre zero, on s'anuncia la sèrie amb l'eslògan: “Oh, blanca Navidad”, en una enginyosa i transgressora referència obliqua al tràfic de cocaïna.

L'anunci no ha agradat gens al president colombià, Juan Manuel Santos, que ha demanat a l'Ajuntament de Madrid i a Netflix que el retirin perquè entén que perjudica la imatge del seu país. L'alcaldessa s'hi nega. Fonts pròximes a Manuela Carmena han confirmat a aquest diari que el cartell continuarà a Sol. “No el traurem. L'assumpte no és objecte de reglamentació per l'ordenança reguladora de publicitat exterior”, argumenten.

HEROI O DOLENT

Notícies relacionades

El cartell de 'Narcos' es va instal·lar a la plaça els primers dies de desembre i ocupa tota la façana de l'edifici que hi ha sota el també històric lluminós de Tío Pepe. No han servit de res les insistències de l'ambaixador, del president, ni de la ministra de Cultura de Colòmbia. Les autoritats d'aquest país han protestat des que va començar la sèrie perquè consideren que enalteix la controvertida figura del narcotraficant i fomenta una imatge perillosa del tràfic de drogues. Al seu costat s'alinea el PP, que des dels passadissos del Congrés ha assegurat que aquesta sèrie converteix en un heroi Escobar.

L'Ajuntament de Madrid es nega a entrar en el debat sobre els prejudicis o la reputació de Colòmbia. No discuteix les interpretacions de com pot ser de blanc el Nadal i ajusta la seva decisió a la normativa vigent. Pablo Escobar es queda a Sol.