Catalá diu que tot el Govern dedicarà temps a buscar una solució per a Catalunya

El ministre de Justícia no veu elements d'il·legalitat en el fet que càrrecs públics catalans treballessin el 6 de desembre

zentauroepp36555623 bru1 bruselas  b lgica  08 12 2016   el ministro espa ol de 161208152147

zentauroepp36555623 bru1 bruselas b lgica 08 12 2016 el ministro espa ol de 161208152147 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La decisió de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría d'ocupar un despatx a la Delegació del Govern a Catalunya no quedarà en un mer gest d'un membre de l'Executiu de Mariano Rajoy. Segons el ministre de Justícia, Rafael Catalá, tot el Govern té durant aquesta legislatura el mandat de dedicar "temps i atenció" a la recerca de "solucions i línies d'acord" després de la tensió que s'ha generat els últims anys.

Durant una breu roda de premsa a Brussel·les, el titular de Justícia ha explicat que el Govern ha identificat la recerca de diàleg acord amb les institucions catalanes -Parlament i Generalitat- com un dels objectius i això explica la presència física de Sáenz de Santamaría. "És una manera de posar de manifest que el Govern és present a tot el territori i també a Catalunya, i que la vicepresidenta a la seva agenda, en l'àmbit de competències territorials, dedicarà una part important a aquesta qüestió que ens preocupa", ha assegurat, i ha subratllat la preocupació que té l'Executiu de Rajoy per trobar solucions en el debat polític i social.

"Hi dedicarem temps tots els membres del Govern. Ho tenim incorporat a la nostra agenda i dedicarem encara més atenció i temps a la presència a Catalunya", ha insistit, i ha posat com a exemple la seva pròpia agenda i les seves reunions a Barcelona amb membres de l'advocacia, la judicatura o la fiscalia. On no hi ha canvis previstos és sobre el referèndum d'independència anunciat per a l'any que ve.

Segons Catalá, la celebració d'aquesta consulta "no és possible" en el model constitucional espanyol i està segur que "tots els governants responsables trobarem vies de diàleg i acord perquè ningú cometi cap il·legalitat", ha explicat. "Després diem que es fa política des de la justícia, però quan algú comet una infracció ningú està per sobre de la llei", ha avisat.

TREBALLAR EL 6 DE DESEMBRE

Notícies relacionades

On no veu "elements d'il·legalitat" és en relació amb els càrrecs públics i electes que van anar a treballar el 6 de desembre a Catalunya, tot i ser el dia en què es commemora la Constitució. Encara que el 12 d'octubre passat va carregar contra els regidors de l'Ajuntament de Badalona que van anar a treballar desobeint l'ordre expressa del jutge, en aquesta ocasió el ministre no veu motius de preocupació i fins i tot ha tret ferro al desafiament.

"És festiu a Madrid i aquí estic jo treballant. No crec que sigui rellevant en termes penals. No em sembla que tingui transcendència. Una altra cosa és que s'hagués obligat els treballadors a no disfrutar dels seus dies lliures i festius", ha explicat. En tot cas, la Delegació del Govern està recopilant informació sobre les persones que han anat al seu despatx. "Jo hi vaig molts dissabtes sense que això constitueixi cap irregularitat. Cada u deu saber el que celebra o no. No percebo elements d'il·legalitat en el fet que un càrrec públic vagi al seu despatx fins i tot un dia festiu", ha afegit.