El Congrés decideix avui què fer davant els vetos del Govern

La Mesa prendrà una determinació després de conèixer, aquest matí, els informes dels lletrats

Si el Parlament no retrocedeix, l'Executiu recorrerà davant el TC les iniciatives que sobrepassin en pressupost

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El pols entre el Congrés i el Govern arriba aquest dimarts a un moment decisiu. La Mesa haurà d'analitzar els informes que va demanar als lletrats parlamentaris el 17 d'octubre i que finalment seran entregats aquest matí, en què els juristes determinen si l'Executiu ha utilitzat d'acord amb la llei el dret de veto que té per bloquejar iniciatives que han sigut aprovades a la Cambra baixa però que superen el pressupost de l'any en curs, o bé, la Moncloa no ha argumentat prou aquest rebuig i es tracta d'una maniobra obstruccionista per tallar les ales a l'oposició. En joc hi ha proposicions com la derogació de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), que va ser sancionada pel Congrés i que Mariano Rajoy es nega a aplicar amb l'argument que implicaria perdre 615 milions d'euros en subvencions de la UE. També queden en joc la universalització del dret a l'assistència sanitària pública, la protecció dels consumidors vulnerables i contra la pobresa energètica; supressió de taxes judicials i modificació de l'Estatut dels Treballadors per garantir la igualtat dels treballadors subcontractats. 

El Govern ja ha anunciat, com va avançar aquest diari, que si el Congrés no rectifica i assumeix el veto, presentarà, un per un, recursos davant el Tribunal Constitucional (TC), començant per la Lomce. Que Rajoy recorri als tribunals per no aplicar el que ha aprovat el Parlament constitueix una demostració que està disposat a continuar el pols que manté des de la primavera passada, quan les Corts van plantejar un conflicte d'atribucions perquè el Govern en funcions es negava a sotmetre's al control parlamentari.

BLOQUEIG O AMENAÇA

L'oposició ho observa amb precaució. Per una part, la resolució del TC podria trigar molt temps i, mentrestant, les proposicions de llei arribarien al BOE i serien aplicades. Però a més, sospiten, que la decisió de l'Executiu és, de facto, una amenaça: si el Congrés aprova polítiques que excedeixin les despeses beneïdes pel PP, Rajoy podria concloure que no pot portar a terme el seu programa i convocar noves eleccions. 

“Ara que el bipartidisme ha mort a la Cambra Baixa, el PP recorre a tots els mecanismes possibles per evitar que el legislatiu funcioni amb independència i capacitat tant de controlar l'Executiu com de, pròpiament, legislar. L'estratègia és sempre la mateixa: trobar les vies procedimentals per derivar aquest conflicte a alguns llimbs jurídics o reglamentaris, que paralitzi de facto la capacitat que la Cambra Baixa tingui d'actuació”, opina Marcelo Expósito, secretari tercer de la Mesa (En Comú Podem).

El PSOE espera que el Govern assumeixi la decisió del Congrés, però avança que està disposat a donar la batalla amb l'oposició si Rajoy decideix tirar endavant la seva maniobra obstruccionista. “Gràcies a l'aritmètica parlamentària el PP ja no pot passar el corró i si el que està fent és tractant de limitar la capacitat de legislar i anul·lar la principal funció del Parlament, llavors està en un error”, afirma Isabel Rodríguez, portaveu adjunta del grup socialista.

Notícies relacionades

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, insisteix que la Mesa ha de controlar que el Govern no utilitzi el dret al veto sense motivar-lo i de forma indiscriminada. Repta l'Executiu a recórrer al TC i recorda que, en tot cas, el conflicte davant els tribunals no paralitzaria el procediment legislatiu. “Si el Govern abusa d'aquest precepte legal, la Mesa ho haurà d'impedir”, assenyala en declaracions a aquest diari. Davant aquest dilema es troba la Mesa aquest dimarts. 

Mentrestant, l'oposició ha trobat una fórmula per esquivar el veto: registrar les proposicions de llei per a exercicis següents perquè el bloqueig, que permeten la Constitució i el reglament del Congrés, només és possible al pressupost de l'any “en curs”. Amb aquesta estratègia En Comú Podem ha impossibilitat el veto a la seva primera victòria parlamentària: la presa en consideració de l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que ara es començarà a negociar. Salari Mínim Interprofessional (SMI),