Ciutadans indemnitza la seva excap de premsa, que el va denunciar per assetjament laboral

Imma Lucas va demandar el partit i Rivera per relegar-la i "humiliar-la" després del seu permís maternal

La formació abona a l'exempleada 153.000 euros per evitar el judici

rjulve14547288 matar  14 11 2010 albert rivera candidato de ciutadans ve la161128162119

rjulve14547288 matar 14 11 2010 albert rivera candidato de ciutadans ve la161128162119

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Ciutadans ha indemnitzat amb 153.000 euros nets la seva excap de premsa, Imma Lucas, després que ella va demandar el partit per assetjament laboral. Contractada per Albert Rivera en els inicis de la força taronja, Lucas va ser una peça clau per a la formació fins que, embarassada de bessons, el metge li va donar la baixa el 16 de juliol del 2015 per trobar-se en «situació de risc» a causa del seu estat. Al tornar a la feina després del permís maternal, el maig passat, ja no va recuperar el càrrec que havia exercit i va ser relegada a l’àrea de premsa del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona. Segons la demanda, se li van assignar «funcions irrellevants» i se la «va humiliar personalment i professionalment».

La denúncia, presentada al jutjat Social número 16 de Barcelona i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es dirigia contra el partit i el grup parlamentari, però també contra Albert Rivera, líder de la formació, José Manuel Villegas, vicesecretari general, i Fernando de Páramo, secretari general. En el document, l’excap de premsa va acusar els dirigents del partit d’«impossibilitar la seva capacitat de comunicació amb els superiors», «ignorar-la i excloure-la» i «realitzar actes de clara humiliació professional i personal, com ordenar-li viatjar a Madrid per recollir un document que se li hauria pogut enviar per correu electrònic». En concret, a Rivera el va acusar d’oferir-li millores salarials que després no va complir i de «fer-li el buit des del maig del 2016, impedint-li tota comunicació amb ell». Ciutadans, sota la fórmula d’admetre un acomiadament improcedent, ha abonat la indemnització, amb la qual cosa ha evitat anar a judici.

25 PERSONES A CÀRREC SEU

Lucas ha treballat per a la força taronja des de l’1 de desembre del 2009 fins al 8 de novembre passat, durant un temps com a «falsa autònoma», segons la demanda. El 16 de juliol del 2015, quan li van donar la baixa mèdica pel seu embaràs de risc, tenia 41 anys i era «cap de premsa del partit a nivell nacional, cap de premsa personal de Rivera i també màxima responsable de l’àrea de premsa», amb 25 persones a càrrec seu. Però tot va canviar així que va tornar del permís maternal.

Lucas va donar a llum el 12 de setembre d’aquell any i es va reincorporar a la feina el 17 de maig del 2016. Abans d’això, sempre segons la demanda, va parlar diverses vegades amb Rivera i Villegas, i aquest últim li va explicar al gener que, a causa de l’«enorme creixement del partit» després de les eleccions generals, s’havia decidit crear una bicefàlia a l’àrea de premsa i que Daniel Bardavío seria cap de premsa del partit i ella, cap de premsa de Rivera, i que per això s’hauria de traslladar a Madrid amb el corresponent augment de sou.

Dies més tard, ella va comunicar a Villegas que acceptava la proposta, però aquest li va anar donant evasives, fins que el mateix dia que es va reincorporar a la feina Villegas li va dir que finalment la destinaven com a coordinadora de la campanya electoral per als comicis generals del 26-J a Catalunya. Segons se subratlla en la demanda, però, els equips ja estaven organitzats per persones a les quals la mateixa Lucas havia format i la seva implicació era innecessària.

«Durant els dies posteriors a les eleccions generals la treballadora no tenia instruccions sobre on s’havia d’instal·lar físicament ni quines funcions havia de portar a terme», prossegueix la denúncia. Finalment, l’1 de juliol li van indicar que havia sigut destinada com a cap de premsa del grup municipal a Barcelona.

"PER SER DONA"

Notícies relacionades

Després de quasi un mes «sense ocupació efectiva» i com que, segons la demanda, els responsables del partit volien limitar l’activitat mediàtica de la líder a Barcelo-na, Carina Mejías, per «promocionar altres portaveus amb un perfil més amable», les funcions de Lucas com a cap de premsa eren «irrellevants» i, a més, va quedar subordinada jeràrquicament als que ella havia designat i format. «És una putada. Tot això és per ser dona. Com que els tios no parim, no ens passen aquestes coses, no desapareixes de cop quan pot passar de tot», s’assegura a la demanda que li va dir el portaveu de C’s al Congrés, Juan Carlos Girauta.

Lucas ha rebutjat fer declaracions a aquest diari sobre la demanda, i el seu advocat, Àlex Fontelles, ha manifestat només que s’ha arribat a un acord indemnitzatori. El partit, per la seva part, també ha evitat valorar aquesta informació.