MEMÒRIA HISTÒRICA

Mor Marcos Ana, el pres del franquisme que més anys va passar a la presó

24443740 59

24443740 59 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

Fernando Macarro Castillo, més conegut com a Marcos Ana, el pres del franquisme que més anys va passar a la presó, ha mort aquest dijous. Va estar 22 anys entre reixes. Hi va entrar amb 19 i en va sortir amb 41. Va començar a escriure poemes mentre estava pres. Va aconseguir treure clandestinament els seus escrits. Quan algú li preguntava què és passar gana, la seva resposta era: "La gana és una cosa espantosa que fa que et fiquis qualsevol cosa a la boca, des d'aigua bullida amb cinturons perquè tingui gust d'alguna cosa, fins a l'herba que creix entre les rajoles i l'escorça dels arbres". El poeta havia ingressat aquest dijous al matí amb pronòstic greu a l'hospital Gregorio Marañón de Madrid. 

El 2007 va publicar 'Decidme cómo es un árbol', on va repassar la seva vida, incloent-hi la seva lluita a l'Amèrica Llatina pels drets dels més desafavorits. A l'acabar la guerra civil va ser detingut per la seva militància comunista. Comunista convençut, demanava a la societat en general i a la joventut en particular que sortissin al carrer, que protestessin i que lluitessin pels drets que tant de temps va costar conquistar. 

Notícies relacionades

Va ser combatent actiu en defensa de la República, comissari polític de la 44 Brigada Mixta i molt conegut pel seu paper en la solidaritat internacional amb els presos durant el franquisme, va dirigir des de París el Centre d'Informació i Solidaritat (CISE) amb Pablo Picasso de president d'honor. Militant comunista, escriptor i poeta, va sortir de la presó el 1962. 

El PCE ha recordat que el director de cine Pedro Almodóvar va adquirir els drets de la seva biografia i que el seu treball literari va ser reconegut en el seu temps per poetes com Pablo Neruda o Rafael Alberti. El Govern d'Espanya li va concedir les medalles d'or al Mèrit de Treball (2009) i al Mèrit de Belles Arts (2011).