La Generalitat recupera l'homenatge a les víctimes del franquisme

Forcadell, Colau i Romeva assisteixen aquesta tarda a l'acte per reclamar justícia pels crims del règim organitzat per Òmnium a la Model

Raül Romeva / ACN

Raül Romeva
Raul Romeva

/

1
Es llegeix en minuts

Coincidint amb el 41è aniversari de la mort de Franco, la Generalitat recupera aquest diumenge l'homenatge a les persones que van lluitar per les llibertats i la democràcia durant la guerra civil i la dictadura, un acte que es va deixar de celebrar el 2010, amb l'arribada de CiU a l'Executiu català.

Presidida pel conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, l'exdirigent d'ICV Raül Romeva, la cerimònia girarà al voltant del reconeixement a més de 300 persones que van patir la repressió o la privació de llibertats durant el règim.

En l'acte també hi participaran els historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer, que s'encarregaran d'explicar què va significar la lluita per la democràcia durant la dictadura.

Igual que la data, el lloc de l'homenatge, el paranimf de la Universitat de Barcelona, han sigut escollits a propòsit. La UB és un símbol de la repressió franquista i també de la lluita per la llibertat, ja que va acollir el naixement dels moviments d'estudiants en contra de la dictadura. De fet, molts dels professors d'aquesta universitat van ser represaliats pel règim.

ACTE A LA MODEL

Notícies relacionades

Romeva estarà present en un altre acte reivindicatiu organitzat per Òmnium Cultural que tindrà lloc aquest diumenge davant la presó Model de Barcelona per reclamar justícia per als crims del franquisme. La intenció d'aquesta concentració és homenatjar les víctimes, denunciar la impunitat de la dictadura i l'absència de perdó als represaliats, així com explicar les lluites i iniciatives que la societat civil va emprendre durant el règim.

A l'acte també hi assistiran el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.