EL DILEMA SOCIALISTA

La gestora del PSOE evita purgar més el PSC pel 'no' a Rajoy

La direcció interina manté els portaveus parlamentaris dels socialistes catalans

Exerceix mà dura i aparta de llocs clau els diputats més pròxims a Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La gestora del PSOE ha evitat aquest dijous aprofundir més en la ferida amb el PSC arran que aquest últim partit, en comptes d'abstenir-se, mantingués el 'no' en la investidura de Mariano Rajoy. La direcció provisional s'ha reunit un dia després d'haver rellevat José Zaragoza com a president de la comissió mixta per a la Unió EuropeaJosé ZaragozaUnió Europea, un càrrec parlamentari que l'exsecretari d'organització dels socialistes catalans estava destinat a ocupar però per al qual encara no havia sigut elegit. En comptes de seguir per aquest camí, la gestora ha mantingut els tres portaveus d'àrea del PSC al Congrés: Manuel Cruz (Educació), Mercè Perea (Pacte de Toledo) i Joan Ruiz (Polítiques Integrals per a la Discapacitat).

La també catalana Meritxell Batet, fins ara secretària adjunta del grup parlamentari, sí que ha sigut destituïda, però la seva plaça quedarà vacant. La idea de la gestora és que sigui un altre socialista català, o fins i tot la mateixa Batet, qui torni a formar part de la direcció del grup, però només després que s'hagi aprovat un nou marc de relacions entre el PSOE i el PSC, un objectiu que ara començaran a estudiar les comissions dels dos partits.

"Volem seguir caminant junts i assegurar-nos que les regles estan clares", ha assenyalat el portaveu de la gestora, l'andalús Mario Jiménez, que serà un dels tres integrants de la comissió del PSOE amb Elena Valenciano i Francisco Fuentes. Per part dels socialistes catalans seran Batet, Antoni Balmón i Salvador Illa els que siguin presents en les negociacions.

ELS CANVIS

Notícies relacionades

La gestora ha tingut en compte el difícil moment que viuen les relacions amb el PSC. Amb alguns dels diputats més pròxims al dimitit Pedro Sánchez, en canvi, ha tingut més mà dura, tant amb els que també van desobeir i van votar en contra de Rajoy com entre els que van acatar la disciplina. Així, la díscola Susana Sumelzo no continuarà com a portaveu en la comissió de Cooperació al Desenvolupament. Adriana Lastra, que es va abstenir en la investidura, tampoc exercirà de portaveu en Administracions Públiques. I María Luisa Carcedo deixarà de ser la número dos en el grup parlamentari del Senat

El criteri en gran part dels canvis ha sigut el d'arraconar el sanchisme. Tot i així, la presidenta de la comissió de Justícia, Margarita Robles, que va votar 'no', seguirà en el càrrec. Robles ja havia sigut nomenada, i el seu relleu, un dia després que el PSOE s'oposés al nomenament de Jorge Fernández Díaz en la comissió d'ExteriorsJorge Fernández Díaz, hauria pogut suposar que el PP no permetés que un altre socialista ocupés la vacant. La gestora ha assegurat que aquesta presumpta temença no havia tingut res veure en la decisió.   

Felipe González alaba la "força i coratge" de Susana Díaz per liderar el PSOE

Durant un col·loqui a Sevilla al qual ha assistit aquest dijous la mandatària autonòmica, González ha sigut preguntat per les possibilitats de Díaz al capdavant del partit. “Seria una desgràcia per a Susana i per a mi pronunciar-me sobre la seva candidatura. No ha guanyat mai ningú a qui hagi recolzat. Ella té força i coratge. ¿Quanta gent hi ha amb aquest força i coratge? No ho sé”, ha contestat.