COMPANYIA ENERGÈTICA SOTA ELS FOCUS

Borrell, imputat pel falsejament dels comptes d'Abengoa

L'Audiència Nacional ordena admetre la querella contra els actuals i anteriors membres del consell d'administració

L'exministre socialista ja va declarar com a testimoni per les indemnitzacions milionàries

Josep Borrell, en un moment de l’entrevista.

Josep Borrell, en un moment de l’entrevista. / MARTA JORDI

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Plataforma de Perjudicats per Abengoa s’ha sortit amb la seva i ha aconseguit la imputació de l’exministre socialista Josep Borrell i d’altres càrrecs i excàrrecs de la companyia. Després de demanar-ho diverses vegades sense èxit a la jutge Carmen Lamela en el procediment per les indemnitzacions milionàries concedides per l’empresa energètica, finalment la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha ordenat l’admissió a tràmit de la segona querella que van presentar contra els responsables i exresponsables de l’entitat, en aquesta ocasió per delictes societaris, entre els quals hi ha el de falsejament dels comptes de l’entitat.

La querella contra els actuals i els que eren membres del consell d’administració d’Abengoa el 2015, entre els quals figura l’exministre i expresident del Parlament Europeu, va correspondre al magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 2, Ismael Moreno, que la va rebutjar a l’entendre que el text no exposava en què consistia l’alteració dels comptes denunciada, i que només parlava del resultat, és a dir, de la delicada situació econòmica en què està l’empresa sevillana, per a la qual cosa s’aportaven retalls de premsa.

Però la Secció Quarta de la Sala Penal de l’Audiència no comparteix el criteri del jutge i recorda que l’article 313 de la llei d’enjudiciament criminal només autoritza un magistrat a rebutjar una querella quan es basi en fets que no constitueixin delicte o no sigui competent per investigar-los. I com que el que ha denunciat la plataforma d’afectats és delicte, ha de ser admesa la querella, encara que no aporti dades que corroborin l’acusació que formula. Serà durant la instrucció de la causa quan es faran les comprovacions corresponents per determinar si es va cometre delicte o no.

La querella va ser presentada per Íñigo Mac-Crohon Padilla i altres afectats contra Abengoa i, de forma addicional, contra el seu expresident Felipe Benjumea i el seu exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega, tots dos imputats al Jutjat Central d’Instrucció número 3 per les indemnitzacions milionàries que van rebre a l’abandonar la companyia, cosa que en el cas del primer encara és més sagnant, perquè després de cessar en la presidència va seguir sent assessor de l’energètica rebent el mateix sou. És en aquest procediment en què Borrell va declarar com a testimoni davant la jutge Lamela.

FALSEJAMENT

La querella ara admesa es dirigeix contra 19 membres i exmembres dels consells d’administració d’Abengoa i de Deloitte per la suposada comissió de delictes societaris en la seva modalitat de l’admi-

Notícies relacionades

nistració deslleial i falsejament de documentació comptable i d’informació economicofinancera.

L’acte reconeix que «no s’ha aportat cap documentació que acompanyi les al·legacions formulades, limitant-se la querella a aportar una sèrie d’articles de premsa econòmica, però també és cert que, per resoldre sobre l’admissió d’un escrit d’aquesta naturalesa, el jutge no ha d’entrar en contacte amb cap mitjà de prova ni diligència d’investigació».