Rajoy demana al PP "evitar pràctiques de corrupció"

El president del Govern segueix disposat a prendre "decisions difícils" per assegurar la recuperació econòmica

El Congrés conservador se celebrarà del 10 al 12 de febrer del 2016 a Madrid

Mariano Rajoy, ha deixat molt clar davant la Junta Directiva Nacional del seu partit que el seu primer objectiu és l’aprovació dels Pressupostos per al 2017 i del sostre de despesa. El PSOE nega que recolzarà els seus comptes, una cosa confirmada aquesta mateix matí per la presidenta andalusa Susana Díaz. / ATLAS

Mariano Rajoy, ha deixat molt clar davant la Junta Directiva Nacional del seu partit que el seu primer objectiu és l’aprovació dels Pressupostos per al 2017 i del sostre de despesa. El PSOE nega que recolzarà els seus comptes, una cosa confirmada aquesta mateix matí per la presidenta andalusa Susana Díaz.
La portaveu adjunta del PP al Congrés, Celia Villalobos, ha declarat als periodistes a l’entrada de Génova abans de la reunió de la Junta Directiva, que no entén “el no perquè no” del PSOE, i ha instat els socialistes que seguin a negociar.

/

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dilluns al seu partit que deixi enrere les "pràctiques de corrupció" que han protagonitzat dirigents conservadors "en els últims temps". Així mateix, s'ha mostrat disposat a prendre "decisions raonables" per frenar aquesta plaga i mesures "difícils", "si cal fer-ho", per "beneficiar les persones" i assegurar la recuperació econòmica.

El president del Govern ha fet aquestes declaracions davant la Junta Directiva del seu partit, que ha fixat la data del XVIII Congrés Nacional per als dies 10, 11 i 12 de febrer a Madrid. La continuïtat del dirigent com a president del partit conservador es dóna per fet, i per això una de les principals incògnites és si María Dolores de Cospedal es mantindrà com a secretària general del partit, així com la resta de càrrecs que l'acompanyaran a la cúpula de l'organització. Pràcticament tots els moviments de noms de Rajoy, tot i que el cap de l'Executiu no ha donat pistes de quan preveu retirar-se, s'interpreten en clau successòria.

Fa una setmana, en la seva presa de possessió com a ministra de Defensa, Cospedal va traslladar als periodistes, en una xerrada informal, que seguirà com a 'número dos' del PP. Però poc després, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maillova corregir aquesta previsió i va assegurar que la decisió no es prendrà fins que arribi el Congrés. El conservador, amb el vistiplau de Rajoy, va buscar evitar la imatge que, abans de donar la paraula als delegats, els càrrecs estan cuinats per endavant. Si bé, segons fonts populars, això no significa que Cospedal no hagi de continuar. Només que la formació conservadora intenta guardar les formes.  

DOS ANYS DE RETARD

El conclave s'hauria d'haver celebrat el febrer del 2015, ja que els estatuts el fixen cada tres anys i l'últim va tenir lloc el febrer del 2012 a Sevilla. No obstant, Rajoy, amb l'excusa de les successives eleccions, ha anat endarrerint la cita congressual.

La junta directiva del PP, màxim òrgan entre congressos, s'ha encarregat a més de nomenar un comitè organitzador, detallar les ponències i els ponents, així com el nombre de compromissaris que aniran al conclave. La presidenta del comitè serà l'expresidenta d'Aragó Luisa Fernanda Rudi

Notícies relacionades

La votació per compromissaris és el mètode amb delegats que tradicionalment ha utilitzat el Partit Popular i que, en paraules de la direcció del partit, és "tan democràtic" com les primàries o qualsevol altre.

No obstant, en aquests últims anys han crescut les veus dins del partit que demanen més democràcia interna, adequada a l'evolució dels temps. Fruit d'aquest clam, a la conferència política que el PP va celebrar el juliol de l'any passat aquest debat ja va estar sobre la taula i el partit va deixar clara la seva intenció de canviar els seus mètodes de participació interna per donar més veu als afiliats i militants.