ELS COMPTES DE LA GENERALITAT

ERC avisa la CUP: "Sense pressupostos, no calen cimeres pel referèndum"

"Només podrem arribar al final si tenim comptes", subratlla Sergi Sabrià, portaveu dels republicans

 

  / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

Continua l'estira-i-arronsa entre Junts pel Sí i la CUP pels pressupostos de la Generalitat per al 2017 després que el Govern hagués de prorrogar els del 2016 pel 'no' dels anticapitalistes. Aquest dilluns, el toc d'atenció ha sortit d'ERC, que ha llançat una seriosa advertència a la CUP: "Si no hi ha pressupostos, no calen cimeres" pel referèndum sobre la independència, perquè no serà possible organitzar-lo.

Després de la reunió de la comissió permanent nacional d'Esquerra, el portaveu d'aquesta formació, Sergi Sabrià, ha qualificat de "bona notícia" que el consell polític de la CUP acordés dissabte facilitar l'admissió a tràmit dels pressupostos. No obstant, no s'ha mostrat tan satisfet amb la matisació dels anticapitalistes, que van deixar clar que això no pressuposava el seu vot a favor dels comptes en el moment de la seva aprovació definitiva.

Per aquest motiu, Sabrià ha avisat la CUP que la cimera de partits i entitats sobiranistes per preparar la convocatòria del referèndum previst per a l'any que ve està supeditada a l'aprovació dels comptes. "Són dos temes que han d'anar absolutament en paral·lel", ha afirmat, encara que ha recalcat que les "converses" sobre la cimera "només tindran sentit si hi ha pressupostos".

Està previst que els comptes que està elaborant el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras (també president d'ERC), incloguin una partida per a la celebració del referèndum sobre la independència. "Només podrem arribar fins al final si tenim pressupostos", ha insistit Sabrià, alhora que ha fet una crida a tots els actors del procés a ser "generosos".

EL DIA DE LA CONSTITUCIÓ

Notícies relacionades

La CUP, per la seva banda, ha instat el Govern a celebrar la cimera pel referèndum i ha deixat caure la data del 6 de desembre, Dia de la Constitució, com a data per al conclave.

Així mateix, la diputada Eulàlia Reguant ha llançat al seu torn una advertència al Govern per evitar que caigui en la temptació de renunciar a la consulta si el Tribunal Constitucional suspengués la partida específica per a la consulta. "Si arribessin a suspendre els pressupostos, el referèndum s'hauria de poder fer", ha subratllat.