L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

La Generalitat i la CUP encarrilen l'acord per als pressupostos

Junts pel Sí inclou en els comptes mesures fiscals que demanaven els anticapitalistes

Les bases cupaires ja debaten l'estat de les negociacions abans de decidir el seu vot

jrico36221540 gra102  barcelona  09 11 2016   el presidente de la generali161109133147

jrico36221540 gra102 barcelona 09 11 2016 el presidente de la generali161109133147 / MARTA PEREZ

2
Es llegeix en minuts

Les negociacions dels pressupostos de la Generalitat del 2017 progressen adequadament per als interessos del Govern, que aquesta vegada sí que sembla que podrà salvar el match ball amb la CUP. El Departament d’Economia i els anticapitalistes han acostat posicions els últims dies i, segons les dues parts, les possibilitats d’arribar a un acord són altes. Però tant els uns com els altres recalquen també que encara no es pot parlar de fumata blanca perquè encara s’han de salvar esculls importants. En qualsevol cas, l’Executiu ja té perfilades les mesures fiscals que inclourà a la llei d’acompanyament dels comptes i la CUP està celebrant assemblees territorials per debatre el procés de negociació.

«SEGUR QUE HI HAURÀ ACORD» / Segons expliquen fonts del Govern, la negociació ha entrat aquesta setmana en una «nova fase» després d’haver-se incorporat al projecte de pressupostos algunes mesures fiscals que van en la línia del que reclamava la CUP. «La dinàmica pinta bé, segur que hi haurà acord», donen per fet les esmentades fonts, que no obstant deixen clar que encara no es pot parlar ni de principi d’acord perquè «la negociació continua viva». La consellera Neus Munté reiterava dimarts que la intenció de l’Executiu era presentar els comptes i remetre’ls al Parlament a finals de novembre.

EL PARER DE LES BASES / En paral·lel, fonts de la CUP ratifiquen que no hi ha res tancat, però reconeixen que les seves assemblees territorials ja aborden «l’estat de les negociacions», a fi que, quan s’hagi de prendre la decisió final sobre els comptes, les bases ja sàpiguen com s’ha desenvolupat. Aquestes assemblees tindran lloc al llarg d’aquesta setmana i la direcció cupaire ha convocat per a dissabte el seu màxim òrgan, el consell polític, per avaluar la negociació.

Cap de les parts ha volgut concretar quines mesures s’han incorporat als comptes públics, però la fiscalitat ha sigut des del primer moment el principal punt de fricció. En aquest capítol, els cupaires exigeixen un augment de l’IRPF a les rendes més altes, aspecte que la Generalitat rebutja i que ha verbalitzat el president Carles Puigdemont personalment. Per aquest motiu els negociadors estaven buscant fórmules per gravar les grans fortunes sense necessitat de reformar l’impost sobre la renda. La CUP havia remès al Govern una proposta en aquest sentit inspirada en la gestió portada a terme per EH Bildu a la Diputació Foral de Guipúscoa.

Notícies relacionades

FÓRMULES ALTERNATIVES / La negociació també ha abordat formes de recaptació alternatives, com seria el cas de gravar activitats productives que exerceixen un perjudici econòmic a les arques públiques. En aquest apartat s’enquadra l’impost sobre les begudes ensucrades (avançat per EL PERIÓDICO), pel fet que el seu consum generalitzat reverteix en un augment de l’obesitat i de la diabetis en la societat, amb la corresponent despesa sanitària que això ocasiona.

Més enllà de la fiscalitat, els cupaires reclamaven que el referèndum anunciat per Puigdemont per a l’any que ve tingués un coixí pressupostari en els comptes, aspecte al qual el Govern es mostrava procliu. Però mentre que la CUP demanava una doble partida, una de les quals oculta i no explícita per intentar esquivar vetos estatals a una consulta unilateral, l’Executiu sempre ha sigut partidari d’evitar la confrontació gratuïta.