El PSC aposta per una executiva amb més presència femenina i municipalista

Salvador Illa ocuparà la secretaria d'organització, que havia encallat la renovació de la cúpula

Nuria Marín serà adjunta a la primera secretaria i Meritxell Batet s'encarregarà d'una nova cartera d'impuls federal

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El principal focus d'interès de la segona jornada del congrés del PSCdel PSC era conèixer la nova executiva. Una cúpula que Miquel Iceta volia que tingués més presència de l'àmbit municipalista i femenina. A més de paritat a la cúpula (24 dones i 25 homes), tres de les quatre grans àrees estaran en mans de dones: Núria Parlon (política municipal i formació), Eva Granados (política institucional, econòmica i social) i Lluïsa Moret (polítiques d'igualtat). Salvador Illa, primer secretari del Vallès Oriental, rellevarà Assumpta Escarp a la secretaria d'organització, càrrec que ha encallat l'acord fins a les cinc del matí.  

El principal dubte era saber quin pes tindria la renovació que defensaven els que van recolzar la candidatura de Parlon Parlon i qui ocuparia la secretaria d'organització. La fins ara viceprimera secretària, que s'havia demanat la cartera de política municipal, havia reclamat que Assumpta Escarp deixés la secretaria d'organització, càrrec per al qual l'alcaldessa colomenca demanava una figura de més "consens". Escarp, diputada al Parlament, tenia decidit no repetir en el càrrec, però el seu nom ha seguit fins ben entrada la matinada sobre la taula davant la falta d'una alternativa que convencés a tothom. Només l'opció d'Illa havia mostrat indicis de prosperar. Tot i que des del PSC havien explicat en primera instància que el primer secretari del Vallès Oriental havia declinat aquesta opció, finalment ha sigut l'elegit. 

Aquest ha sigut el punt que ha dificultat més els jocs d'equilibris i les negociacions, que no han estat

Parlon i el seu entorn  abandonen de matinada unes negociacions que han seguit a través de mòbils que treien fum

exempts de tensions. En les clàssiques pugnes territorials, la direcció ha hagut de lidiar amb un element nou, les demandes d'una candidatura que havia aglutinat gairebé la meitat (45,86%) dels vots en unes disputades primàries. A les dues de la matinada tocades, Parlon i el seu entorn han abandonat la negociació, però l'estira-i-arronsa ha continuat a través d'uns mòbils que treien fum.

Tot s'ha posat en qüestió, fins i tot la presidència d'Àngel RosNúria Marín ha sigut un dels noms que s'ha plantejat com a alternativa.  Finalment l'alcalde de Lleida seguirà com a president i l'alcaldessa de l'Hospitalet serà adjunta a la primera secretaria. 

"No hi ha negociació sense cessió, perquè seria una imposició", deia Iceta en el seu discurs després de la ratificació dels resultats de les primàries i la seva proclamació com a primer secretari. Un missatge directe a Parlon. Per si algú no havia entès a qui es dirigia, ha apel·lat directament a l'actual viceprimera secretària.

"Aquestes setmanes hem fet un esforç en aquesta direcció. En les primàries ens hem discutit, però hem demostrat que es pot competir amb noblesa, sense fer-se mal -ha dit mentre Parlon el mirava atentament-. No sé si altres tenen la sort de tenir la Núria Parlon. Avui rematem, més ben dit culminem, aquest esforç. En tres dies hem de desfer-ho tot, i ho tornem a muntar tot. Convido a tothom a posar el petit esforç a aconseguir-ho".

En la seva intervenció ha volgut exalçar Granados, portaveu del PSC al Parlament, que ocuparà ara una dels principals àrees en la nova distribució de l'executiva. Una altra dona que tindrà un paper important en la nova cúpula serà Meritxell Batet, que assumirà una secretaria de nova creació, d'impuls federal. I Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, tindrà la cartera d'igualtat, mentre que l'eurodiputat Javi López serà el secretari d'impuls europeu. 

"He llegit notícies sobre l'executiva. En saben més que jo. Aquesta és la vegada que menys soroll hem fet", ha comentat Iceta, que ha recordat que en l'anterior va anunciar per Twitter alguns dels noms amb anterioritat. En aquest congrés el gruix de la quiniela s'ha deixat per dissabte, i s'ha encallat després del seu discurs, en el qual ja advertia que no seria una selecció fàcil. "La feina comença ara i hi estem tots convidats. El resultat no agradarà a tothom i hi ha el risc que no agradi a ningú. Però estic convençut que no serà així, entre altres coses perquè hi sou vosaltres".

MISSATGE ALS COMUNS

Notícies relacionades

La tasca a partir de dilluns serà que el partit, que s'ha anat jivaritzant elecció rere elecció, torni a créixer, i passi a l'"ofensiva" per liderar un "nou reagrupament socialista". ¿I com s'ha de fer? Després de la dolorosa ferida oberta pel dret a decidir, el camí per a Iceta passa per recuperar la transversalitat, "col·laborant" amb els comuns sense perdre "les senyes d'identitat" del socialisme català ni caure en "suma de sigles" o operacions ordides entre "cúpules". "No hi haurà marca més útil que la socialdemocràcia catalanista i federalista del PSC-PSOE", ha dit Iceta. "Som els únics catalanistes no independentistes", ha destacat, abans d'intentar animar les seves bases a creure en la remuntada. "Resistint no n'hi ha prou, el PSC és un partit disposat a resistir, però no està fet per resistir, sinó per combatre i guanyar".

ABSÈNCIA DE PUIG 

Una intervenció que no ha escoltat Ximo Puig. El president de la Generalitat valenciana es va excusar a última hora. La platea va esclatar en rialles iròniques quan Iceta va disculpar l'absència de Puig, amb qui van discrepar obertament per la investidura de Mariano Rajoy. "Que ningú hi vulgui veure coses estranyes. Ha de passar pel físio", va dir mentre continuaven la conya de la militància. Unes bases que, com estava previst, han aprovat sense cap problema la ponència marc, en la qual no hi havia referències a la via canadenca ni a la revisió del protocol amb el PSOE i que reclama que "el PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia i sobirà".