LA UNITAT DE L'ESQUERRA ALTERNATIVA CATALANA

¿Com vol Podem que es construeixi la confluència?

icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625

icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Colau vol repetir com a alcaldessa

L’alcaldessa de Barcelona està disposada a continuar un altre mandat al càrrec. En una entrevista al canal 3/24, Colau va explicar que la seva formació té «vocació municipalista» i un «projecte de ciutat» que, per poder portar-se a terme, necessita «més d’un mandat i fins i tot més de dos». Colau es va mostrar «plenament disposada» a seguir treballant per «materialitzar» aquest projecte. Sobre la moció de censura de CiU, l’alcaldessa va demanar a les forces de l’oposició a l’ajuntament barceloní que no bloquegin la ciutat.

Tots els actors d’En Comú Podem reconeixen la gran ocasió que suposa la confluència. Però també les dificultats de fondre quatre partits –Barcelona En Comú, ICV, Podem i EUiA– en una sola veu. Podem ha advertit dels riscos en el document que va fer arribar aquest cap de setmana a les seves bases i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

La direcció va enviar ahir a tots els cercles el text consensuat perquè les bases diguin en quins termes s’ha d’establir la relació. Els tres eixos són: radicalitat democràtica, codi ètic i organització. Aquest últim tindrà una gran importància ja que és el que pot generar més tensions.

«Sabem que la construcció d’eines és una oportunitat però també una amenaça. El perill dels aparells, la temptació de solucionar ràpid (i des de dalt), el perill dels interessos personals per sobre dels col·lectius. Tot això ha d’estar sobre la taula i Podem no vol mirar cap a un altre costat», sentencia Albano Dante Fachin al text, recordant les «traïcions» en anteriors intents de crear una unitat d’esquerres. «Sempre, sempre, sempre ha fracassat quan algú ha pensat que els temps de les places s’havia acabat [...]. Quan s’ha pensat això, ha començat el moment de la llunyania, de la representació mal representada i, finalment, de la traïció».

Des de baix

Per això, considera fonamental que el procés es faci des de baix i commina les bases a fer un procés d’«anàlisi dels perills, però sempre enfocats a l’horitzó comú».

Notícies relacionades

El text reclama afrontar de cara el tema de la independència. «Podem no és un projecte independentista, però no estem d’acord amb el model actual de l’Estat. El mateix desenvolupament de la idea de plurinacionalitat deixa enrere un Estat de les autonomies caduc».

Per evitar algunes disfuncions de les últimes setmanes en l’àmbit local, Podem insta a seguir respectant les coalicions locals sense aventurar les dinàmiques que hi pugui haver en el futur.