LA DOTZENA LEGISLATURA

Les 'revàlides' de Rajoy

Rivera avaluarà de forma periòdica si el Govern compleix les 150 mesures de l'acord d'investidura

El pacte inclou investigar la corrupció al PP i diverses reformes de calat

GRA473. MADRID, 29/10/2016.- El líder del PP y presidente del Gobierno en funciones, Mariano Rajoy (d), es felicitado por el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, tras ser investido hoy presidente del Gobierno por mayoría simple al conseguir 170 votos a favor, del PP, Ciudadanos, CC, Foro y UPN, 111 en contra y 68 abstenciones de socialistas, esta tarde en la Cámara Baja. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRA473. MADRID, 29/10/2016.- El líder del PP y presidente del Gobierno en funciones, Mariano Rajoy (d), es felicitado por el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, tras ser investido hoy presidente del Gobierno por mayoría simple al conseguir 170 votos a favor, del PP, Ciudadanos, CC, Foro y UPN, 111 en contra y 68 abstenciones de socialistas, esta tarde en la Cámara Baja. EFE/Juan Carlos Hidalgo / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Després d’ajudar-lo a aconseguir la reelecció, Ciutadans ja està pensant a com començar a distanciar-se de Mariano Rajoy amb l’objectiu d’evitar convertir-se en una crossa gairebé invisible del PP. Albert Rivera intentarà rendibilitzar l’acord d’investidura de 150 punts que va firmar amb el PP a l’agost, i que inclou mesures econòmiques, socials, contra la corrupció i reformes institucionals, per pressionar el president del Govern. El partit taronja vol que el Govern central passi exàmens periòdics per analitzar el grau de compliment del pacte, segons explica José Manuel Villegas, número dos de Rivera.

El format està per decidir. A Madrid, on el PP governa gràcies a un altre acord d’investidura amb Ciutadans, aquestes revisions són semestrals i a elles ha recorregut la mateixa presidenta, Cristina Cifuentes. En l’última, al juny, just quan se celebrava un any del compromís en aquella autonomia, els dos partits van coincidir que havien complert 29 dels 76 punts del document i 41 estaven en fase de desenvolupament. Un èxit, segons les dues parts.

Villegas no descarta demanar que sigui el mateix Rajoy el que rendeixi comptes a Rivera en una reunió cara a cara entre tots dos, que seria una manera molt concreta per al dirigent català d’escenificar la tasca de «vigilància» a què el líder de C’s es va comprometre en el seu discurs del debat d’investidura la setmana passada.

CONTROL AL CONGRÉS / Mentre s’acaba de decidir aquest sistema d’avaluació, a Ciutadans ja estan greixant el del Congrés, clau en aquesta legislatura amb un Govern en minoria. Els homes forts de Rivera a l’hemicicle, Juan Carlos Girauta i Miguel Gutiérrez, coordinaran tots els portaveus en les comissions, que es repartiran el marcatge als nous ministres. Rajoy anunciarà els seus noms demà a la tarda.

En el partit taronja han assenyalat per ara quatre àrees prioritàries per començar a treballar amb el futur Executiu: la redacció dels Pressupostos Generals del 2017, mesures per protegir els autònoms, la llei d’educació i iniciatives contra la corrupció. En el primer assumpte, l’economista Luis Garicano, que no és diputat, diu que està esperant que el nou ministre (o vicepresident, si Rajoy crea aquesta figura) li telefoni per convocar-lo i donar-li tota la informació actualitzada. Segons Villegas, Garicano estarà en aquestes negociacions acompanyat de Toni Roldán i Francisco de la Torre, portaveus en les comissions d’Economia i Hisenda, respectivament.

Els populars compten que Ciutadans recolzaran els Pressupostos del 2017, en què és possible que s’hagi de fer un ajust de 0,5 dècimes del PIB, uns 5.500 milions d’euros, per garantir que el dèficit de l’any que ve se situï en el 3,1%.

El partit taronja va incloure en el pacte d’agost la reforma de l’impost de societats, amb la qual Garicano creu que es podrien recaptar 3.000 milions més només l’any que ve. La Comissió Europea fa anys que reclama una tributació més gran de l’IVA, però el partit de Rivera manté per ara la seva negativa a apujar aquest tribut.

Al Govern creuen els dits perquè el creixement del PIB tanqui el 2016 a més del 3% i el «cicle econòmic», com diu el ministre Luis de Guindos, faci que l’ajust sigui menor, cosa que ajudaria a guanyar-se els suports per aprovar els comptes, ja que només amb Ciutadans (32 diputats) no n’hi ha prou. El PP (137) ja mira a Coalició Canària, al PNB i fins i tot al diputat de Nova Canàries, que es va presentar a les eleccions de la mà del PSOE per arribar al número màgic de 176 escons.

Ciutadans també espera que es compleixi el pacte firmat i, durant el primer mes, es presentin una sèrie de mesures urgents per reduir les càrregues administratives i millorar la protecció social dels autònoms.

LA LLEI D’EDUCACIÓ / L’acord entre Rivera i Rajoy assenyala que durant el primer mes de Govern es constituirà una subcomissió parlamentària per arribar a un consens sobre la llei d’educació en sis mesos. El líder del PP ja va mostrar en el debat d’investidura que ho tirarà endavant, a l’anunciar la suspensió dels efectes acadèmics de les revàlides fins que s’arribi a l’acord. El president, no obstant, va avisar que està disposat a fer modificacions, però que no derogarà la normativa actual.

Notícies relacionades

Per últim, el capítol més vistós amb què Rivera vol que es visualitzi el seu marcatge a Rajoy, aquell a  qui va dir en la campanya electoral del mes de juny que mai recolzaria, és la corrupció. En el document de 150 mesures hi ha un capítol dedicat a la transparència, la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció. L’article 98 assenyala que s’impulsarà la creació d’una comissió parlamentària d’investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP que permeti «aclarir les responsabilitats polítiques».

Ciutadans també es va assegurar que s’obriria el debat sobre la reforma de la llei electoral per estudiar la millora de la proporcionalitat  i l’elecció directa dels alcaldes.