JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

El comptable de 'Gürtel' al·lega que té depressió per limitar-se a negar pagaments a polítics

La seva defensa l'exerceix la filla de Pablo Crespo

Anticorrupció sol·licita la testifical de l'empresari Luis Delso

zentauroepp35938324 san fernando de henares 17 10 2016  econom a   caso g rtell 161017101541

zentauroepp35938324 san fernando de henares 17 10 2016 econom a caso g rtell 161017101541 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El número dos de la trama ‘Gürtel’, Pablo Crespo, va marcar el camí i la resta d'empleats de les empreses de Francisco Correa semblen disposats a seguir-lo. El comptable de l'entramat, José Luis Izquierdo, a qui es va intervenir el ‘pendrive’ amb la comptabilitat B de les societats, va optar per respondre només a la seva defensa. Es va limitar a apel·lar a la "greu depressió i el principi de demència senil" que pateix per limitar-se a negar haver pagat a cap polític i afirmar que només va seguir ordres dels seus superiors.

Després d'escoltar durant més de dues hores les preguntes que tenien preparades per a ell la fiscalia i les altres defenses, la seva lletrada, Margarita Crespo, la filla d'un d'ells i ara també company al banc del acusats, Pablo Crespo, li va formular dues qüestions: si ratificava les seves declaracions anteriors i per què no declarava. L'acusat, per a qui Anticorrupció sol·licita 45 anys i dos mesos de presó per associació il·lícita, suborn actiu continuat, falsedat continuada contra la hisenda pública i blanqueig de capitals, va assegurar que no ratifica les seves declaracions perquè les "va prestar sota pressió" i que no volia respondre pel seu estat de salut.

"No contesto pel meu estat de salut i el meu estat mental, ja que pateixo una greu depressió i un principi de demència senil que m'impedeix la concentració per contestar", va dir. Només va afegir: "No he pagat mai diners a cap polític i sempre he obeït les ordres de Correa i Crespo". En el seu torn, els seus superiors el van descriure com un "pur amanuense informàtic" que reflectia a la comptabilitat el que li deien tots dos. Crespo fins i tot va afegir que Izquierdo no tenia el batxillerat ni, evidentment, estudis de comptabilitat. 

TESTIMONI DE DELSO

A l'acabar la sessió d'aquest dilluns, la fiscal Anticorrupció Concepción Sabadell li va demanar al tribunal que citi a declarar com a testimoni l'expresident d'Isolux Corsán Luis Delso, ja que diversos acusats l'han identificat com el "Luis, el cabró" que apareix a la comptabilitat b de la trama corrupta. Tant Correa com Crespo i Álvaro Pérez, 'el Bigotes', van justificar el pagament de 72.000 euros que figura com a realitzat a aquesta identitat amb l'empresari soci del primogènit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, per un préstec que li hauria fet a qui era responsable de les empreses a València.

El tribunal, presidit pel magistrat Ángel Hurtado, va decidir resoldre la petició dilluns que ve. També es pronunciarà llavors sobre la necessitat de realitzar un reconeixement mèdic forense a Izquierdo per comprovar el seu verdader estat de salut.

Notícies relacionades

PROTESTES DELS ADVOCATS

La decisió de la Sala que es consignin oralment les preguntes que tenen previst formular acusacions i defenses, sense que l'acusat tingui intenció de respondre-les, va motivar la protesta de diversos advocats defensors. Van ser Marcos Molinero, en substitució de Miguel Durán en representació de Pablo Crespo, i Javier Gómez de Liaño, que defensa l'exregidor d'Estepona pel PP Ricardo Galeote. Aquest últim va esgrimir la jurisprudència del Tribunal Suprem per evitar la lectura de les preguntes, pràctica que alenteix extraordinàriament la vista oral. La lletrada d'Izquierdo també va fer patent la seva protesta.