Rajoy reclama ara al PSOE "maduresa" per permetre que governi

El líder popular avisa que no en té prou de ser investit i que necessita suport per als pressupostos

"Espanya necessita un govern que estigui en condicions de governar, no de ser governat", avisa a l'oposició

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L'aspirant a la reelecció, Mariano Rajoy, ha reclamat “maduresa” aquesta tarda a tot el Congrés, però amb la mirada fixada en els socialistes que es disposen a abstenir-se (sembla que amb algunes excepcions), per poder governar una vegada s'hagi materialitzat la seva investidura. Segons ha explicat, no pensa demanar-los “la lluna”, però sí que assumeixin que no n'hi ha prou que a partir d'aquest dissabte, Espanya tingui un president i un nou Executiu si no tenen capacitat per governar. “Espanya necessita més que una simple investidura. Necessita un govern que estigui en condicions de governar. No de ser governat, si no de governar”, ha avisat.

Amb l'advertència que una cosa és “dialogar” i obrir-se a pactes i una altra “ser governat”, Rajoy incideix en una idea que ha estat deixant en l'aire durant tota la setmana al Parlament: que ell, i només ell, té a la mà poder tornar a convocar eleccions a partir del pròxim mes de maig, una opció que almenys actualment sembla que només interessaria amb claredat als populars, segons els sondejos. I per recalcar-ho, va utilitzar un to molt més contundent que els passats dimecres i dijous i va decidir que dos terços del seu discurs estiguessin dedicats a llançar avisos i advertències als abstencionistes i als que s'han declarat disposats a avalar-lo, com Ciutadans.

Notícies relacionades

“Jo no demano un xec en blanc. Em limito a reclamar un govern, que no és el mateix. Avui no  s'acaba aquesta història, senyories. Avui comença. Tracem el camí del futur. D'aquest futur del qual, la falta de majoria, ens fa a tots responsables. A tots ens competeix assegurar per a Espanya, no només l'instrument de govern que necessita, sinó la seva capacitat, que és tant com dir, la seva eficàcia –ha al·legat-. El vot de la investidura no és un descàrrec de responsabilitat. No és això. Ha de ser, sobretot, un compromís de futur i un compromís per a tots”.

Dit això, ha insistit que sap interpretar el que els espanyols li han volgut dir a les urnes i que s'esforçarà per traçar consensos, cosa que no és sinònim, ha alertat, que pugui existir un Executiu amb “diversos criteris” o que es vagi a dedicar a "demolir" el seu llegat, especialment pel que fa a ocupació i economia. Finalment, ha destacat que en qüestions com el compliment amb els compromisos amb Europa o l'elaboració d'uns pressupostos, a més del control del dèficit, serà on primer busqui el suport dels grups parlamentaris. Novament, avís per a un PSOE que passa per uns moments delicadíssims.