DEURES DEL FUTUR GOVERN

Un nou ajust de la despesa i les pensions, pròxims reptes

Espanya ha de comunicar a Brussel·les en els pròxims dies com pensa reduir el dèficit

La reforma de Seguretat Social, finançament autonòmic i contractes laborals estan a l'espera

dcaminal35717053 madrid  29 09 2016  mariano rajoy durante la reuni n de la c160929111706

dcaminal35717053 madrid 29 09 2016 mariano rajoy durante la reuni n de la c160929111706 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Al nou Govern l'espera una atapeïda agenda econòmica en els dos pròxims mesos en què el president Mariano Rajoy haurà de lidiar amb la disciplina de la Comissió Europea al mateix temps que busca els suports parlamentaris que li permetin posar en marxa l'elaboració dels Pressupostos de l'Estat del 2017. Aquesta és la feina més urgent, encara que previsiblement les tasques més importants de la legislatura seran la revisió del sistema de pensions i la del model de finançament autonòmic.

EL MÉS URGENT

La primera tasca serà presentar a Brussel·les un nou pla pressupostari que garanteixi que el dèficit del 2017 se situarà en el 3,1% del PIB fixat per la Comissió Europea i no en el 3,6% projectat per Espanya a l'octubre, sota l'anterior supòsit d'una pròrroga pressupostària. Entre un percentatge i l'altre, hi ha la necessitat d'un ajust de 0,5 dècimes del PIB, uns 5.500 milions d'euros. 

Per això, la Comissió Europea ha reclamat per carta a Espanya una resposta “com més aviat millor després que es constitueixi el nou Govern”. A Brussel·les s'espera aquesta resposta amb prou antelació el 16 de novembre.

Lligat a aquesta exigència, entre les seves primeres tasques el nou Consell de Ministres haurà d'aprovar el sostre de despesa de l'Estat (previàment a l'elaboració del projecte de Pressupostos del 2017) i el repartiment d'objectius de dèficit del 2016 (4,6% del PIB) i del 2017 (3,1%) entre els diferents nivells de l'Administració pública. 

Notícies relacionades

Un dels objectius és arribar a la reunió del Consell Europeu de ministres de Finances (Ecofin) del 8 de desembre amb els deures fets per convèncer la Unió Europea que el compromís d'Espanya amb els nous objectius de dèficit desaconsella la imposició d'una multa de fins a 5.500 milions i la suspensió dels fons estructurals.

A finals de novembre, a més, el nou Govern ha de tenir sobre la taula una proposta per equiparar les indemnitzacions dels contractes interins i temporals a les dels indefinits que ha de formular un grup de sis experts.