Podem aposta per anar a Envolta el Congrés encara que tem que el PP el criminalitzi

La direcció té previst saludar la manifestació abans de votar 'no' a Rajoy

La delegada del Govern diu que els convocants treballen al partit morat

undefined36058905 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027112430

undefined36058905 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi161027112430 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Quan Pablo Iglesias va recollir la bandera de l'oposició Pablo Iglesiasen el debat d'investidura de Mariano Rajoy, dijous, era molt conscient dels equilibris que haurà de fer per onejar-la. Un és futurible: necessita assegurar la seva plaça com a cap davant el PP abans que el PSOE sigui capaç de reinventar-se. L'altre, més immediat i més complex: la línia dura que vol imposar a Podem implica, també, assumir el risc que els populars els criminalitzin i utilitzin la seva presència en les manifestacions per potenciar una identitat com a força de resistència extraparlamentària. Si els diputats morats són percebuts com uns radicals en protestes amb altercats, la bandera la pot recuperar el PSOE, per a alleujament de Rajoy, que somia amb un bipartidisme estable. De fet, fonts pròximes al candidat confirmen a aquest diari que “el seu pitjor malson és tenir Iglesias com a líder de l'oposició" durant la resta de legislatura i que la voluntat és ser “generós” perquè els socialistes puguin recuperar el seu espai.

En aquest escenari, la direcció de Podem ha pres una decisió condicionada: aquest dissabte anirà a la protesta Envolta el Congrés al voltant de les 17.45, abans que comenci la sessió a l'hemicicle, a les 18.30, però sempre que no hi hagi altercats rellevants. La idea és “saludar” la manifestació a la Puerta del Sol, en un intent de mostrar-se pròxims als ciutadans que se senten defraudats per la reelecció de Rajoy després de tantes promeses de canvi, però complir la seva tasca parlamentària escrupolosament. Saben que no ens poden permetre arribar ni un minut tard al ple i, a més, temen que la seva sola presència al carrer serveixi al bipartidisme com a cortina de fum per diluir una investidura que viuen com “una canallada del règim”. 

HELICÒPTERS, TANQUES, I MIL AGENTS

Com avançava EL PERIÓDICO, pablistes i errejonistes tenen diferents graus de preocupació per com gestionar el risc d'assistir a Envolta el Congrés que van aflorar en la reunió del grup parlamentari dimecres. El secretari polític ho confirmava hores després de publicar-se. “No volem participar en una maniobra de distracció. Perfecte dret a manifestar-se, però alerta que al Govern li interessa parlar més de l'helicòpter o les tanques que del que farà a partir d'ara”, va dir, en una advertència als simpatitzants, però també, en clau interna als pablistes que estan disposats de “fer bandera” d'unes protestes al carrer que, dedueixen, s'encadenaran a partir de la reelecció de Rajoy.  

Notícies relacionades

Fonts policials xifren en uns mil agents el dispositiu que vigilarà la marxa, que sortirà de la plaça Neptuno i pujarà pel carrer Alcalá fins a la Puerta del Sol sota el lema "'Ante golpe de la mafia, democracia'". Fa quatre anys, en el primer Envolta el Congrés, es va tancar i restringir el pas per la carrera de San Jermónimo, on es troba la Cambra baixa, i els carrers adjacents, informa Ángeles Vázquez. A la manifestació s'hi han adherit uns 60 col·lectius, entre ells, organitzacions i partits com el PCE, IU, Esquerra Castellana, el Sindicat d'Estudiants, assemblees locals del 15-M i Marxes de la Dignitat.

La percepció a Podem que intentaran criminalitzar-los ja la va avançar dimarts el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Aquest divendres la delegada del Govern, Concepción Dancausa, ha assenyalat que els firmants de la sol·licitud de permís per a la manifestació "treballen per a Podem", una afirmació que després va ser matisada pel seu entorn,  que va dir que es referia a certa "afinitat ideològica" amb el partit morat.