RESTITUCIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Parlament fa el primer pas perquè s'anul·lin els judicis del franquisme a Catalunya

La llei de reparació de les víctimes de la dictadura segueix el tràmit al no haver-hi esmenes a la totalitat

 

  / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre que la figura de Franco decapitada davant del Born s'omple d'ous i pintades, a pocs metres el Parlament de Catalunya feia un pas més per anul·lar els judicis del seu règim a Catalunya. La Cambra catalana ha donat via lliure a la proposició de llei per reparar les víctimes i els seus familiars de la dictadura, alguns dels quals han assistit emocionats a aquest intent de reparació històrica.

Familiars de l'expresident Lluís CompanysSalvador Puig Antich i Manuel Carrasco i Formiguera, entre molts altres, han sigut ovacionats durant més d'un minut pels parlamentaris, alguns d'ells amb el puny aixecat, com Joan Garriga, de la CUP, formació que, amb Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, ha impulsat aquesta iniciativa.

"78.331 processats, 3.358 executats. Per ells i elles ens fem sobirans i anul·lem els seus judicis. I que vinguin a recórrer i que ens suspenguin tantes vegades com vulguin. La memòria de les víctimes no pot esperar. Que corrin al Constitucional", ha dit Mireia Boya, diputada de la formació anticapitalista. "Avui podem dir que som una mica més lliures". 

"Eren gent que van lluitar per la seva terra, per les seves idees, no eren delinqüents", ha destacat Joan Josep Nuet. El diputat de Sí que es Pot ha destacat que "per primera vegada una institució democràtica digui que aquells judicis van ser una farsa".

MOCIÓ ALTERNATIVA DEL PSC

Notícies relacionades

El PSC ha presentat una proposició alternativa perquè, tot i compartir la pertinència d'anul·lar aquests judicis, consideren que aquesta llei tindrà una "dificultat tècnica" al xocar amb les competències de l'Estat i que, a més, es queda curta. "També anul·lar les causes a catalans fora de Catalunya i que també se suspenguin tots els judicis sumaríssims a l'Estat espanyol", ha reflexionat el socialista Ferran Pedret.

El ple només s'ha vist enterbolit per alguns xiulets i reprovacions des de la tribuna de convidats després de la intervenció del diputat del PP Fernando Sánchez Costa, que ha considerat que la llei d'amnistia ja incloïa reparacions i que s'ha preguntat quin és el límit de la revisió de processos històrics. Marta Marco i Joana Giner, que portaven a la solapa la imatge dels seus pares, afusellats avui fa 77 anys, aplaudien amb llàgrimes als ulls la iniciativa. "Els van matar junts. De petita jo deia 'tant de bo el meu pare hagués sigut un bandoler, que llavors seguiria viu' -explicava Joana-. Això no canviarà res, no els tornarà a la vida, però almenys es recorda i és un reconeixement. Tant de bo que serveixi perquè tota la joventut ho recordi i no hagin de passar pel mateix".