El Govern no cedeix a les exigències de la CUP pel pressupost

No preveu apujar impostos i es limita a negociar partides en ensenyament i referèndum

ERC blinda aquesta vegada la cohesió interna i els anticapitalistes avisen que no firmen xecs en blanc

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

El Govern que comparteixen el Partit Demòcrata (PDC) i Esquerra Republicana s'ha conjurat per evitar que la CUP pugui generar esquerdes en la cohesió interna de l'Executiu català en la negociació dels pressupostos del 2017. Convençut que els anticapitalistes no es poden permetre un altre cop de porta als comptes públics -que suposaria acabar amb el full de ruta independentista-, l'Executiu català s'ha blindat internament per afrontar amb cohesió la negociació dels números pressupostaris per a l'any que ve amb els seus socis cupaires.

Així doncs, segons fonts governamentals, aquesta vegada no hi haurà discrepàncies entre convergents i republicans respecte a l'exigència de la CUP d'apujar l'IRPF a les rendes elevades'IRPF , com va passar en la negociació dels comptes d'aquest any. El Govern diu que ha après la lliçó i el missatge que ha traslladat a la CUP és que la negociació es porta a terme entre la formació anticapitalista i l'Executiu en bloc. No hi haurà pujada d'impostos, exceptuant la possibilitat d'estudiar, de cara al futur, un increment de la pressió fiscal o una taxa sobre les grans fortunes. Una proposta que, per cert, ja va llançar el president Artur Mas el 2011 i que en només dos dies va quedar absolutament diluïda

Per Esquerra, "el referèndum està per sobre de tot" i, per tant, s'ha d'evitar tota polèmica interna al Govern, per bé que hi "coexisteixin sensibilitats diferents". Fins i tot adopten arguments en un altre temps utilitzats per CDC pel que fa a l'eventual pujada d'impostos: "El benefici que s'obté d'elevar els tipus de l'IRPF és tan avantatjós que surt a compte la fricció política que es genera", apunta un responsable republicà.

Així, el Govern afronta la negociació amb la CUP amb fermesa, convençut que els anticapitalistes no es poden permetre un nou veto als comptes perquè això suposaria frenar el referèndum i la legislatura sencera. 

LA CUP LLANÇA UN AVÍS

Dirigents cupaires confirmen que el Govern no els dóna cap marge. Se sorprenen que l'Executiu consideri que la CUP no pugui fer altra cosa que votar els comptes per no tirar per terra el referèndum a les primeres de canvi. I se sorprenen perquè sembla que alguns no han "après" com funciona la força anticapitalista i la sobirania absoluta que té l'assemblea de militants. Una manera de dir que si s'ha de sotmetre a l'assemblea una votació binària, 'sí' o 'no' als comptes, pot passar qualsevol cosa.

I Esquerra afirma que el Govern és perfectament conscient que la CUP ha d'obtenir alguna cosa per poder convèncer els seus. "S'estan estudiant camins alternatius, però tots hem de tenir clar que qui té 62 diputats compta amb més suport que els que en tenen 10”.

TRES CLAUS NEGOCIADORES

Els cupaires centren les seves propostes en tres eixos: incrementar la pressió fiscal (el Govern i Mas ja han sigut contundents a l'hora de negar-s'hi), prioritzar la inversió en escoles públiques davant les concertades i la necessitat que els pressupostos incloguin una partida econòmica per al referèndum.

Notícies relacionades

Pel que fa a la qüestió educativa, el Govern només està disposat a estudiar-ne determinats casos, però recorda que són els pares els que decideixen portar els seus fills a un centre públic o concertat.

Respecte al referèndum, la CUP vol una doble partida pressupostària. Una part oculta i no explícita en els comptes, per evitar vetos estatals, però també un altre import econòmic que s'assigni expressament i públicament a la consulta, amb la intenció de no eludir un conflicte amb l'Estat sobre el referèndum unilateral. Les intencions del Govern segueixen sent les de tirar endavant el procés, però no buscar la confrontació gratuïta.