EL POLS INDEPENDENTISTA

Xoc entre Exteriors i el Diplocat a Brussel·les

Una diplomàtica de l'ambaixada espanyola es va presentar inicialment com a "estudiant d'un màster" en un debat sobre el procés sobiranista

Minuts després la funcionària va fer pública la seva condició i Exteriors sosté que va pactar per escrit amb l'organització que hi intervindria

laura-martinez-diplocat

laura-martinez-diplocat

2
Es llegeix en minuts

El control per part de la diplomàcia espanyola sobre els actes que el Diplocat porta a terme fora d'Espanya es va tornar a demostrar dimarts passat a Brussel·les. Durant un debat sobre el procés sobiranista català a la Universitat de Lovaina, una diplomàtica de l'Ambaixada espanyola a Bèlgica, Laura Martínez, va demanar la paraula presentant-se inicialment com a "estudiant d'un màster" per qüestionar les tesis que defensaven els ponents, entre els quals hi ha el delegat de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj. Martínez va criticar que l'acte no era "acadèmic" i va assegurar que parlava en nom "del 52% dels catalans", que, va dir, estan en contra de la independència. Minuts després, Martínez també va explicar que era "diplomàtica espanyola". Segons la versió del Ministeri d'Afers Estrangers, ella estava "convidada" a l'acte i fins i tot havia "pactat" amb els organitzadors que hi intervindria, cosa de la qual assegura tenir proves per escrit.

La Universitat de Lovaina organitzava, conjuntament amb el Diplocat, un debat amb experts en nacionalismes, com Michael Keating, professor de Ciències Polítiques a la Universitat d'Aberdeen; Bruno Coppieters, cap del departament de Ciències Polítiques de la Universitat Lliure de Brussel·les, o Vincent Laborderie, de la Universitat de Lovaina, que actuava com a moderador. Laura Martínez va demanar la paraula en aquests termes: "Ho sento però no crec que aquest sigui un debat acadèmic, perquè un debat acadèmic com el que se suposa que hem de tenir en aquesta universitat ha de tenir un posicionament i els contraris", va assegurar. 

CRÍTIQUES A ALTAFAJ

La diplomàtica va acusar Altafaj de mentir i donar xifres errònies sobre el suport a la independència i a favor d'un referèndum. "No he tingut el mateix temps que el senyor Altafaj", es va queixar Martínez, assegurant parlar en nom "de tots els ciutadans catalans que no volen la independència". També va denunciar alguns errors en els fullets informatius de l'acte del Diplocat.

Notícies relacionades

"Prou, fa un quart d'hora que parla", li va replicar el moderador, convidant-la a fer un debat sobre Espanya en una altra ocasió, oferta que Martínez va rebutjar. "No sé com fan diplomàcia a Espanya, però aquesta no és una manera gaire diplomàtica de fer les coses", va sentenciar Laborderie. En aquest vídeo es pot veure com Martínez es presenta inicialment com a universitària (moment exacte: 1 hora, 34 minuts, 50 segons) i posteriorment com a diplomàtica espanyola (1 hora, 39 minuts, 50 segons).

Després de l'incident, ella ha remès un informe al Ministeri d'Exteriors --des del qual s'apunta que els responsables del debat sabien que era funcionària de l'ambaixada-- narrant la seva versió de què havia passat. Així, assegura que en cap cas podia "boicotejar" un esdeveniment al qual havia sigut "convidada" i en què els organitzadors s'havien compromès "per escrit" a permetre que intervingués per garantir l'"equilibri" de discursos. Apunta, a més, que li van prendre la paraula enmig d'esbroncades si bé, més tard, alguns dels responsables van intentar demanar-li disculpes pel que havia passat, però ja en l'àmbit privat.