L'ESCÀNDOL DEL 'FERNÁNDEZGATE'

El Congrés reprova Fernández Díaz per l''operació Catalunya'

L'oposició demana la destitució del ministre per "actituds antidemocràtiques"

El titular d'Interior diu que els independentistes estan "obsessionats" amb ell

Fernández Díaz creu que els independentistes el consideren la bèstia negra. / EFE / Vídeo: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El PP es va quedar sol ahir en la defensa de Jorge Fernández Díaz. Tota l’oposició en bloc va demanar al president en funcions, Mariano Rajoy, la destitució «immediata» del ministre de l’Interior «per les seves accions i actituds antidemocràtiques i faltes d’ètica política». L’'operació Catalunya', concebuda suposadament per desprestigiar polítics independentistes, va ser la que més vegades es va citar com un dels exemples que van portar tots els partits menys el PP a censurar l’actuació de Fernández Díaz al capdavant del ministeri.

El diputat encarregat de presentar la proposició no de llei a la Comissió d’Interior va ser Sergi Miquel, del Partit Demòcrata Català (PDC). Miquel va lamentar que l’actuació de Fernández Díaz hagi sigut més pròpia de la sèrie 'House of cards' que d’un Govern occidental. «Tenen al seu partit autèntics jonquis del franquisme», va deixar anar el diputat al dirigir-se al president de la mesa de la comissió, que pertany al PP.

Miquel va recordar alguns passatges de les converses gravades el mes d’octubre del 2014 al despatx del dirigent del PP i que es van publicar a la premsa al juny. El ministre parlava amb el llavors director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, amb l’objectiu de perjudicar els partits polítics independentistes a les portes de la consulta del 9-N i li deia «això la fiscalia t’ho afina».

En una entrevista de TVE abans de la comissió, el titular de l’Interior va lamentar que se li imputin «tots els mals que succeeixen», abans de recordar que la fiscalia no ha vist cap element delictiu en la conversa gravada amb De Alfonso. El ministeri fiscal ha demanat l’arxivament al considerar que es va tractar d’un intercanvi d’informació entre autoritats encarregades de perseguir delictes, informa Ángeles Vázquez.

Segons va dir el polític català als passadissos del Congrés quan tenia lloc la Comissió d’Interior, ha quedat clar que «el món independentista està obsessionat» amb ell i el té com «la bèstia negra».

Tant el PSOE com Ciutadans van donar el seu suport a la iniciativa del PDC, però van destacar que no ho feien només per aquest episodi en concret, sinó pel «treball molt qüestionable» realitzat per Fernández Díaz durant els quatre anys (Miguel Gutiérrez, del partit taronja) i perquè «acumula un seguit de comportaments irregulars» (la socialista Ángeles Álvarez).

CONTRA LA ‘LLEI MORDASSA’

El portaveu del PP, no obstant, va acusar el PDC d’utilitzar aquest assumpte «com a cortina de fum» per tapar «els problemes de l’antiga Convergència» i va qualificar d’«absolutament normal» la reunió entre el dirigent conservador i De Alfonso.

Notícies relacionades

La reprovació és un gest més contra el ministre després que el ple del Congrés acordés obrir, a instàncies del PSOE, una comissió d’investigació contra la gestió del titular d’Interior i la seva estratègia per «fabricar escàndols» amb l’objectiu de perjudicar rivals polítics.

La comissió també va aprovar, amb els únics vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans, una proposició no de llei per instar el Govern a derogar la llei de protecció de seguretat ciutadana, l’anomenada 'llei mordassa', i aturar immediatament les devolucions «en calent» a les fronteres de Ceuta i Melilla.