El Congrés planta cara a Rajoy

L'oposició s'uneix per evitar el veto del Govern a deu iniciatives parlamentàries

Els grups aconsegueixen que el PP no pugui paralitzar la derogació de la Lomce

undefined35951558 gra371  madrid  18 10 2016   el vicesecretario sectorial del161018191411

undefined35951558 gra371 madrid 18 10 2016 el vicesecretario sectorial del161018191411 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Al Congrés els partits comencen a donar per feta la investidura de Mariano Rajoy, però no demostren la més mínima intenció que tinguin intenció de facilitar-li la feina. El líder conservador passarà, previsiblement, de governar amb la placidesa de la majoria absoluta a lluitar cada pas en un Parlament que li és hostil. Aquest dimarts la Cambra baixa va donar una mostra més d'aquesta bel·ligerància. El Govern ha vetat deu iniciatives de l'oposició sota l'argument que suposen un increment pressupostari, una possibilitat que li concedeix el reglament. No obstant, la Mesa ha rebutjat aquest veto en dues proposicions de llei del PSOE perquè considera que no impliquen cap augment de la despesa: la paralització de la Lomce i una altra sobre subcontractes d'empreses vinculades a l'administració. El PP s'ha quedat sol i en minoria. 

Tot i així, hi ha vuit proposicions que l'oposició considera vetades injustament, entre elles, un augment de les pensions. Els parlamentaris han demanat als serveis jurídics del Congrés que emetin informes cas per cas per determinar si la seva aplicació derivaria, com sosté el Govern, un increment de despesa. L'anàlisi trigarà a materialitzar-se en decisions concretes. Encara que la setmana que ve està previst un ple ordinari, el previsible calendari d'investidura de Rajoy es colaria en l'agenda, i en la pràctica, el bloqueig continuarà almenys fins a finals de novembre. 

“Ens preocupa que Rajoy no entengui quina serà la seva nova relació amb el Parlament. Ja no pot ser de veto o de corró. Ha de ser de diàleg”, ha assenyalat el portaveu de Podem, Íñigo Errejón. 

Notícies relacionades

El seu homòleg a Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha criticat que el Govern intenti mantenir “formes pròpies de l'etapa de la majoria absoluta” i ha lamentat que el partit conservador “no hagi interioritat” que necessitarà suports a cada pas. 

Aquest equilibri canviant de suports es materialitzarà aquesta tarda en el ple, que debat la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària i la reforma de la llei electoral per retallar la campanya. El diputat socialista Rafael Simancas ha posat com a exemple el que ha passat com a tendència de legislatura.