EL DRET A SUFRAGI

El bipartidisme vetarà la proposta d'ERC per votar als 16 anys

El PSOE va recolzar la iniciativa a l'abril, però ara la rebutja per estar inscrita en un tràmit d'urgència

El Congrés només tindrà majoria per aprovar que es retalli el període electoral quan hi hagi repetició de comicis

undefined33597237 madrid  19 04 2016   pleno en el congreso de los diputados  161011230315

undefined33597237 madrid 19 04 2016 pleno en el congreso de los diputados 161011230315 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La llei electoral canvia, però el vot continuarà fixat a partir dels 18 anys. El PP i el PSOE tenen previst vetar la iniciativa per reduir l'edat de sufragi als 16 anys, que presentarà ERC al Congrés ERC Congrés aprofitant la reforma de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) que es tramita amb procediment d'urgència i lectura única.llei orgànica del règim electoral general (Loreg) Els republicans donaven per descomptat que els populars la rebutjarien, però albergaven l'esperança que els socialistes mantinguessin el suport que van donar a aquesta proposta en l'anterior legislatura. Llavors, a l'abril, la Cambra baixa va aprovar el primer tràmit --la presa en consideració--, però la proposició de llei va decaure, ja que no hi va haver temps per continuar avançant per la tornada a les urnes el 26-J.

Segons ha pogut confirmar aquest diari, el PSOE no tornarà a donar el 'sí' en el debat que comença aquest dimarts i que es votarà definitivament dijous. Addueixen que la rebaixa de l'edat del sufragi implica un canvi substancial que requeriria una reflexió exhaustiva que va més enllà del simple tràmit per urgència que ara s'està fent. El rebuig dels socialistes impedirà que hi hagi majoria suficient per aprovar la reducció del dret de vot als 16 anys, faci el que faci Podem. Els liles es reuneixen aquest dimarts per decidir el sentit del seu vot. A l'abril, hi van votar favor amb el PSOE, Democràcia i Llibertat, Compromís Coalició Canària. 

NOMÉS REDUIR LA CAMPANYA

Al marge del que acabin decidint els podemistes aquesta vegada, la negativa del PSOE impossibilita qualsevol esperança. I els socialistes es neguen a obrir la reforma de la Loreg en un tràmit urgent més enllà del que és imprescindible: retallar el període electoral de 54 a 47 dies en les ocasions en què s'hagin de repetir els comicis. Això implica una reducció d'una setmana de la campanya i, si Mariano Rajoy no aconseguís ser investit abans del 31 d'octubre, s'evitaria que la tornada a les urnes coincidís amb el dia de Nadal. Es tracta d'una disposició addicional proposada pel PP i que comptarà amb l'aprovació de la majoria absoluta que requereix modificar una llei orgànica. Els partits estan d'acord a fer aquest pedaç a la Loreg, i tot i mantenir posicions crítiques hi ha consens a aprovar aquesta mesura.

Notícies relacionades

No obstant, ni el PP ni el PSOE estan disposats a traspassar fronteres i no permetran als republicans que aprofitin aquest canvi per colar la seva esmena. Reconeixen l'habilitat que han tingut, perquè si obtinguessin prou suport modificarien en tres dies una cosa que necessita llargs mesos de tràmits, però es neguen a recolzar el canvi. Des d'ERC sospiten que la variació de posició és deguda al fet que el PSOE, com el PP, perd progressivament suport entre els joves, que opten majoritàriament per altres formacions com Podem o ells mateixos. 

En tot cas, també el Partit Demòcrata aprofita la reforma de la Loreg per introduir esmenes i en presentarà una per eliminar el vot pregat. Podem també treballa en diverses propostes per eliminar la burocràcia del sufragi des de l'exterior i millorar la proporcionalitat de les circumscripcions.