La reforma electoral obre la porta, per sorpresa, a votar als 16 anys

ERC cola una esmena en el text que el PP tramita amb urgència per retallar la campanya

El Congrés ja va aprovar la iniciativa la legislatura passada, però va decaure per la convocatòria del 26-J

undefined33597237 madrid  19 04 2016   pleno en el congreso de los diputados  161011230315

undefined33597237 madrid 19 04 2016 pleno en el congreso de los diputados 161011230315 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Expliquen els lletrats del Congrés que el terme «inaudit» ha deixat de tenir validesa en l’entorn parlamentari. En l’últim any s’han desencadenat tants esdeveniments sense precedents que els juristes han decidit desterrar la lògica del que era previsible. La setmana que ve tindran un episodi més en aquesta llista de circumstàncies insòlites. Aquest diari ha pogut confirmar que ERC aprofitarà la velocitat de creuer en la tramitació que el PP fa de la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) per introduir-hi diverses esmenes que forçaran al ple de la pròxima setmana a votar la reducció de l’edat de dret al sufragi als 16 anys.

De fet els republicans ja van portar a la Cambra baixa aquesta proposició de llei l’anterior legislatura i el Congrés dels Diputats va aprovar la presa en consideració de la mateixa per majoria, malgrat la negativa del PP i de Ciutadans. No obstant, la proposta va quedar en via morta, perquè es van convocar eleccions per al 26-J i les Corts van quedar dissoltes, de forma que era impossible continuar la seva tramitació.

Aprofitant el debat sobre la Llei Orgànica del Règim Electoral General, a més de l’edat de sufragi també introduiran esmenes perquè els ciutadans espanyols residents a l’estranger puguin votar a través d’internet, en una iniciativa semblant a l’avantprojecte en el qual ja treballa el Parlament de Catalunya. També demanaran suprimir la jornada de reflexió, la prohibició de publicar enquestes l’última setmana i una millora de la proporcionalitat.

OPERACIÓ SALVAR EL DIA DE NADAL

Per presentar les seves propostes en la legislatura oberta després dels comicis generals del passat 26 de juny, Esquerra hauria d’esperar que el seu grup disposés del corresponent torn –hi ha una quota fixada al Parlament a cada partit– però ha decidit aprofitar les presses dels populars i treure avantatge. ERC introdueix així l’esmena en una reforma de la Loreg que el PP està tramitant amb urgència. La pressa ve d’una possibilitat que ara sembla evaporar-se, però que durant setmanes va ser un maldecap per als conservadors: una repetició de les eleccions generals que coincidiria amb el dia de Nadal. Els populars no volien carregar amb la llosa, en part perquè va ser Mariano Rajoy qui al fixar la data de la investidura a l’agost va forçar aquesta amenaça per pressionar el PSOE.

Conscient que la modificació havia d’estar aprovada abans de la possible dissolució de les Corts, el 31 d’octubre, els populars van pitjar l’accelerador en els tràmits. La reforma es debatrà demà en el ple per a la presa de consideració, dimecres s’introduiran esmenes, i dijous es votarà, de forma que només hi haurà un termini de 24 hores perquè els grups parlamentaris negociïn aquestes modificacions. Encara que hi pot haver matisos, totes les forces estan determinades a aprovar la reforma, que la setmana següent seria validada al Senat i el 28 d’octubre que ve es publicaria al BOE.

ELS SOCIALISTES TENEN LA CLAU

Notícies relacionades

¿S’acceptaran les esmenes d’ERC? ¿Es podrà votar a partir dels 16 anys? Si els grups no canvien l’opinió que van expressar l’abril passat, sí. Llavors el PSOE, Podem, Democràcia i Llibertat, Compromís i Coalició Canària hi van votar a favor. Els republicans són optimistes, ja que creuen que aquell resultat es pot repetir i el seu únic temor resideix en el fet que els socialistes variïn la seva posició. Fonts del PSOE han explicat a aquest diari que, en principi, la decisió serà la mateixa, però en el remolí que viu el partit arran de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general, l’1 d’octubre passat després del convuls comitè federal socialista, i la incertesa de l’horitzó, prefereixen no comprometre postures definitives. A l’abril, es van mostrar favorables i van assumir que si als 16 anys els espanyols poden treballar, casar-se o pagar impostos, també han de tenir dret a sufragi.

La iniciativa afectaria al voltant del 2% de l’electorat; és a dir, uns 800.000 nous votants que, si es tenen en compte les enquestes, estan més alineats amb Podem i amb Esquerra Republicana que amb el perfil afí als populars, més envellit.