EL FUTUR DEL SOCIALISME CATALÀ

El PSC es desmarca del PSOE

fcasals35914029 gra029  barcelona  15 10 2016   la alcaldesa de santa coloma161015121837

fcasals35914029 gra029 barcelona 15 10 2016 la alcaldesa de santa coloma161015121837 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
José A. Sorolla
José A. Sorolla

Periodista

ver +

Entre les moltes idees que comparteixen el reelegit primer secretari del PSC Miquel Iceta i Núria Parlon hi ha la de votar no a la investidura de Mariano Rajoy, encara que el PSOE s’abstingui. Tots dos han assegurat que els set diputats del PSC s’oposaran a facilitar amb l’abstenció un Govern del PP. No coincideixen tant en la forma de relació amb el PSOE perquè Parlon és partidària de revisar el protocol del 1978 que estableix aquest llaç, mentre que Iceta sosté que aquell document és l’únic en què es parla de la «sobirania» del PSC, que no s’ha de reclamar, sinó exercir.

Parlon, que admetria una abstenció a Alemanya, «on una ministra dimiteix si copia un tros de la seva tesi doctoral», opina que això és impossible en el cas del PP «perquè té un concepte clarament diferent del que ha de ser la democràcia al segle XXI», com va declarar a aquest diari. Entre les raons que aporta Iceta per votar no a Ra joy n’hi ha dues de molt rellevants: la que diu que el PSC no pot facilitar, encara que sigui passivament, un Govern que s’ha tancat a qualsevol diàleg sobre el conflicte amb Catalunya, i la que afirma que  l’abstenció invalidaria el PSOE per fer oposició durant la legislatura. Curiosament, aquest és l’argument que utilitza Podem, formació a la qual, en teoria, està més pròxima Parlon, partidària de disputar el terreny als comuns mentre que Iceta s’inclina per no fer seguidisme de Podem, conservar un projecte socialdemòcrata i ocupar l’espai catalanista no independentista que ha abandonat l’antiga CDC.

Una altra de les raons objectives per mantenir-se en el no al PP és la corrupció, encara que el PSOE estigui passant de puntetes pel judici del cas Gürtel amb arguments com que no hi hares de nou, que tot ja se sabia (Pedro Saura) o que no s’han d’aixecar «barricades ètiques» contra el PP (Javier Fernández). Un tuit meravellós resumeix aquest gir des del «no indultarem la corrupció»  de Pedro Sánchez: «M’agrada quan calles sobre Gürtel perquè estàs com abstenint-te», ha escrit Lucía Taboada a Twitter parafrasejant Pablo Neruda.

Notícies relacionades

Si finalment es confirma el no del PSC a la investidura encara que el PSOE decideixi l’abstenció, serà la tercera vegada des del 1978 en què els dos partits voten diferent al Congrés dels Diputats. Les dues primeres van ser a compte del «dret a decidir», quan els socialistes catalans portaven al seu programa la celebració d’una consulta «legal i acordada» a Catalunya, amb Pere Navarro com a primer secretari del partit. La divergència inicial es va produir el 26 de febrer del 2013 i la segona, el 29 d’octubre d’aquell mateix any. En la primera ocasió, els llavors 14 diputats del PSC, inclosa Carme Chacón, que no va votar amb els seus companys, van ser multats amb 600 euros. En la segona, només hi va haver un advertiment.

Ara, hi ha discrepàncies al PSOE sobre la reacció davant una ruptura de la disciplina de vot per part del PSC. Hi ha els que defensen simplement la multa, però alguns barons arriben a plantejar la  ruptura de relacions. Si guanyés la segona opció, seria una prova més de la involució del PSOE en la qüestió territorial.