LES PRIMÀRIES DEL PSC

Iceta bat Parlon i llança un avís a la gestora del PSOE

El primer secretari s'imposa a l'alcaldessa colomenca en uns disputats comicis

fcasals35920807 barcelona      15 10 2016      pol tica    nuria parl n  tra161015205309

fcasals35920807 barcelona 15 10 2016 pol tica nuria parl n tra161015205309 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el dilema entre reforma o renovació, la militància aposta per la primera. Miquel Iceta continuarà portant les regnes del PSC. Ho farà després d’imposar-se ahir en les primàries a Núria Parlon en uns ajustats comicis. El primer secretari socialista continuarà en el càrrec després d’aconseguir 4.889 vots (54,14%), 700 més que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (4.142, 45,86%). Ara haurà de guiar la nau socialista en una època de molts canvis i incerteses.

    «El PSC està viu, dret, fort, unit i amb ganes de vèncer les batalles que tenim i les que vindran», va sentenciar el guanyador, que es va fondre en una sentida abraçada amb la seva contrincant. «No hi haurà icetistes ni parlonistes, només socialistes», va afegir. Tots dos van voler destacar que, en contra de la por que hi havia, no s’ha produït cap fractura en el partit. Al costat del sisme submarí del PSOE, les primàries del PSC han sigut només una lleu maror en un got d’aigua.

    Parlon, actual viceprimera secretària, va reiterar a Iceta el seu oferiment de continuar treballant junts i aquest la va convidar a participar d’una direcció més coral. «Aquestes primàries han sigut un revulsiu. Ha començat la remuntada. Aprofitem-la», va reclamar l’alcaldessa.

    Els canvis que el tàndem ha d’afrontar comencen per la històrica seu del carrer Nicaragua, que el partit ha venut gairebé quatre dècades després per llimar part dels seus deutes (metàfora perfecta del que ha passat en una formació que fins al 2010 estava a la Generalitat). Continuant per la mutació del mapa electoral català, en el qual lluiten per l’espai de l’esquerra no independentista amb En Comú Podem, que comença aquest mes el procés de constituir-se com a subjecte polític. Tot i estabilitzar el vaixell, controlant les fugues després de la divisió generada per l’abandonament del dret a decidir, el PSC sap que necessita guanyar votants per l’esquerra si no vol ser una peça menor en el tauler català.

Notícies relacionades

ELS LLAÇOS AMB EL PARTIT GERMÀ / Però el primer canvi és el de la relació amb el PSOE. Sobre això, per garantir l’autonomia del PSC, Iceta i Parlon coincideixen en la necessitat de revisar el protocol de relació entre el PSC i el PSOE (el document pactat l’abril del 1977, a més de reivindicar la lluita de classes, defensa el «reconeixement del dret d’autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l’Estat espanyol», una pantalla que el PSOE va abandonar ràpidament i que el PSC va tancar fa dos anys).

    El PSC va apostar molt fort per Pedro Sánchez i en contra del motí dels crítics, que va acabar decapitant el secretari general. En la gestora hi ha una cadira buida que el PSC va renunciar a ocupar a l’espera de les seves primàries. Abans de decidir qui l’ocupa (o si l’ocupa), Iceta va tornar a reclamar a la gestora que torni a consultar la militància si canvia el criteri sobre la investidura de Rajoy. «Avui hem enviat un missatge molt clar als companys del PSOE. Escoltar la militància és bo», va assenyalar, abans d’apuntar que els votants decebuts pel que va passar en el comitè federal «no poden quedar decebuts per les decisions que finalment prenguin tots els socialistes d’Espanya, en el sentit de proporcionar com més aviat millor un Govern progressista i no ser només una crossa d’un Govern conservador».