El PSOE assumeix que el vincle amb el PSC se'n ressentirà guanyi qui guanyi les primàries

La gestora dóna per fet que els socialistes catalans votaran en contra de Rajoy encara que s'aprovi una abstenció

Iceta inspira més tranquil·litat per la seva trajectòria i veterania davant la "incògnita" que suposa Parlon

undefined35904592 gra182  oviedo  14 10 2016   el presidente del principado y 161014175022

undefined35904592 gra182 oviedo 14 10 2016 el presidente del principado y 161014175022 / J L Cereijido

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les primàries del PSC arriben en un dels pitjors moments de la seva relació amb el PSOE, que assumeix que guanyi qui guanyi aquest dissabte, Miquel Iceta o Núria Parlón, aquest vincle se'n ressentirà encara més. Els llaços entre els dos partits germans han estat sotmesos a una enorme tensió en els últims anys a causa del debat territorial, però ara també s'han colat dos assumptes més que contribueixen a elevar el mutu malestar. Tots dos estan íntimament relacionats.

Per un costat, el PSC, que no és una federació del PSOE sinó una organització diferent, va ser un dels principals suports amb què va comptar el dimitit Pedro Sánchez en la seva lluita amb els principals barons. Tots els socialistes catalans que van votar en el traumàtic comitè federal del dia 1 d'octubre, que va acabar amb la marxa del secretari general, ho van fer a favor de la seva proposta de celebrar un congrés com més aviat millor. Per un altre, els socialistes catalans han sigut els que més han apostat per no abstenir-se en cap cas en la futura investidura de Mariano Rajoy, i tant Iceta com Parlon han anunciat que els set diputats del PSC votaran en contra del líder del PP decideixi el que decideixi el PSOE.

Tot i així, en la gestora que pilota els socialistes després de la sorollosa marxa de Sánchez es diferencia entre els dos candidats. No deixa de resultar paradoxal que entre els crítics amb l'exlíder es veia fins fa una setmanes amb millors ulls Parlon que Iceta, perquè el segon s'havia significat més en el seu suport a Sánchez, però ara que aquest se n'ha anat, passa el contrari. És Iceta qui inspira més tranquil·litat dins del PSOE a causa de la seva veterania.

“Parlon és una incògnita, però amb Iceta hi ha molta més conversa anterior. Ja ha demostrat que pot ballar qualsevol ball”, assenyala un important dirigent, en referència tant a l'afició del primer secretari del PSC per la dansa desacomplexada (amb música de Queen, si és possible) com a la seva capacitat per adaptar-se als canviants compassos de la política. Tot i així, aquest alt càrrec argumenta que en un moment tan complicat per als socialistes catalans, la decadència dels quals és més acusada i llarga que la del PSOE, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet aporta una dosi de renovació que el seu partit necessita. “Per als interessos del PSOE, és millor Iceta. Per als del PSC, Parlon”, assenyala.

La tesi és compartida per altres dirigents, però cap veu diferències entre els dos candidats sobre el punt de fricció més important entre els dos partits: la investidura de Rajoy. El PSOE encara no ha decidit què farà, però es troba més a prop que mai de l'abstenció com a forma d'evitar unes terceres eleccions en què els socialistes anticipen que ells perdrien terreny i el PP en sortiria reforçat. La incògnita s'aclarirà en el pròxim comitè federal, que té en el 23 d'octubre la seva data més probable, i en l'actual cúpula del partit es dóna per fet que els set parlamentaris del PSC votaran en contra, decideixi el que decideixi l'organisme.

ELS PRECEDENTS

Si el PSOE acaba apostant per l'abstenció i el PSC no, com sembla probable, els socialistes catalans trencarien per tercera vegada en els últims anys la disciplina de vot en el grup parlamentari. Les altres dues van ser a compte del dret a decidir, però ara el PSC se saltaria també un acord pres en el si del comitè federal, on compta amb una vintena de membres.

No hi ha unanimitat al PSOE sobre com reaccionar si es dóna aquest supòsit. Un dirigent advoca per evitar que la sang arribi al riu. “El que jo faria seria preguntar-los a l'inici del comitè federal: ‘¿Acceptareu el que decideixi la majoria sí o no? Perquè si no ho penseu acceptar no té sentit que voteu. No pot ser que l'organisme només us representi quan us convé’. Però si al final s'aprova abstenció i el PSC no ho assumeix, no aniria més enllà de la preceptiva multa als seus diputats. Tots hi sortiríem perdent amb solucions dràstiques”, explica.

Notícies relacionades

Un líder territorial, en canvi, no descarta trencar els ponts si es donés la desobediència. “Ja està bé que els socialistes catalans vagin per lliure. Tots vam canviar el nostre discurs territorial el 2013, apostant pel federalisme, per donar-los un baló d'oxigen. No sé si els va ajudar gaire en termes electorals, però a nosaltres ens va fer mal. I ara diuen que no pensen votar el que decideixi la majoria”, assenyala, obrint la porta al divorci entre les dues organitzacions i la recuperació de la federació catalana del PSOE.

L'amenaça ha sobrevolat les relacions entre les dues organitzacions en els últims temps, sense arribar a concretar-se, però fins ara tampoc hi havia precedents d'una forçada sortida del lideratge com la protagonitzada per Sánchez.