Rajoy garanteix a May suport per frenar el secessionisme al Regne Unit

El president en funcions defensa que si els britànics surten de la UE, també els escocesos l'han d'abandonar

La Moncloa avisa que defensarà els interessos de ciutadans i empreses espanyoles davant l'arribada del 'brexit'

tecnicomadrid35891992 madrid 13 10 2016 politica encuentro este mediodia en el pal

tecnicomadrid35891992 madrid 13 10 2016 politica encuentro este mediodia en el pal

2
Es llegeix en minuts
P. SANTOS / G. ROBLES / MADRID

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va rebre ahir a la Moncloa la primera ministra britànica, Theresa May, en el marc de la ronda de visites que ella està realitzant a capitals europees per explicar de primera mà els seus plans sobre el 'brexit'. En aquest context, Rajoy va assegurar a la seva homòloga anglesa que prioritzarà la defensa dels interessos dels ciutadans i les empreses espanyoles radicades al Regne Unit, així com els dels britànics establerts a Espanya o que vénen al país per motius de negocis o turisme. A més a més, li va garantir que serà un aliat a l’hora de defensar la «integritat territorial» britànica.

«Rajoy també ha expressat a la primera ministra que Espanya donarà suport a la integritat del Regne Unit i no animarà cap mena de secessionisme relacionat amb la sortida de la UE», assegura l’Executiu en funcions en un comunicat enviat a la premsa. Es dóna la circumstància que la trobada entre Rajoy i May va tenir lloc el mateix dia en què la ministra principal d’Escòcia i màxima responsable del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, va anunciar la presentació d’una nova llei del referèndum, que estarà a punt la setmana que ve. Aquesta llei permetria en el futur convocar una segona consulta sobre la independència d’Escòcia.

L’esborrany de la llei neix amb l’objectiu de ser objecte de negociació en cas que les negociacions del 'brexit' no s’ajustin al que les autoritats escoceses exigeixen, segons va suggerir la mateixa Sturgeon. En tot cas, el president espanyol ja havia subratllat anteriorment la seva negativa al fet que Escòcia pogués continuar a Europa si els britànics donaven definitivament el cop de porta.

ESCÒCIA

«Si el Regne Unit se’n va, Escòcia també se’n va», va arribar a assegurar Rajoy a Brussel·les l’estiu passat. Tampoc s’ha de perdre de vista que la posició de la Moncloa coincideix amb un moment en què el president català, Carles Puigdemont, ha avançat que es disposa a impulsar una consulta sobre el futur de Catalunya l’any que ve, concretament abans que finalitzi el mes de setembre.

Notícies relacionades

Segons el seu equip, Rajoy va escoltar atentament els plantejaments de la 'premier' per portar a efecte la decisió de la Gran Bretanya, ratificada a través d’un referèndum ad hoc celebrat el juny passat, d’abandonar la Unió Europea. Tot i això, li va emfatitzar «el seu pesar» per la decisió i va aprofitar l’ocasió per detallar-li les prioritats espanyoles davant d’aquesta conjuntura «no desitjada». «Li ha traslladat que defensarà els interessos d’Espanya i, singularment, els dels ciutadans i empreses espanyoles perquè no es vegin perjudicats per la nova situació», s’apunta des de La Moncloa. Actualment hi ha 102.000 espanyols vivint al Regne Unit i més de 310.000 britànics residents en territori espanyol.

INTEGRACIÓ

«Així mateix, ha manifestat a May que defensarà el projecte d’integració europea perquè Espanya considera que una Unió eficaç i cada vegada més integrada també forma part de la defensa dels interessos nacionals –continuava l’esmentat comunicat de l’Executiu en funcions–. Rajoy ha transmès a May que de la mateixa manera que Espanya defensarà l’interès dels seus ciutadans, els britànics que resideixen a Espanya (milions de turistes que vénen cada any i empreses britàniques establertes aquí) poden estar tranquils».