En Comú Podem inicia ofensiva a les Corts per investigar Aznar pel seu paper a l'Iraq

El grup registra aquest dimarts una petició perquè l'expresident expliqui al Senat les seves decisions al voltant d'aquesta guerra

El seu pla és estendre la demanda d'una comissió d'investigació fins al Congrés, on ERC ja ha pres la inaciativa

 

  / AP

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

A diferència del que ha passat en altres països com el Regne Unit, on recentment les conclusions de la comissió Chilcot (creada per estudiar les circumstàncies i les conseqüències que la Gran Bretanya participés en la guerra de l'Iraq) es van convertir en notícia, fins ara a Espanya no ha prosperat cap dels intents d'investigar l'expresident José María Aznar i els seus col·laboradors per la seva participació en aquest conflicte. Ni en la via judicial ni en la parlamentària. No obstant, els passos fets pels anglesos en aquesta comissió, davant la qual l'ex primer ministre Tony Blair va acabar assumint "tota la responsabilitat" pel que va passar durant la gestió i posada en pràctica dels atacs en territori iraquià, ha animat alguns grups de les Corts espanyols a fer nous intents.

Així, va ser ERC el primer que va moure fitxa ERC primer que va moure fitxa al Congrés. En ple mes d'agost va registrar una sol·licitud per impulsar una comissió d'investigació sobre “la decisió de recolzar la guerra de l'Iraq i l'avaluació de l'operació espanyola” en l'operació aliada, 13 anys després que s'acabés un conflicte que va generar una enorme oposició en la societat espanyola. Ara és En Comú Podem l'organització que inicia una campanya a les dues Cambres legislatives per donar un nou impuls a l'assumpte.

La senadora Sara Vilà serà qui s'encarregarà aquest dimarts de reclamar oficialment a la Cambra alta que Aznar doni explicacions sobre la guerra a l'Iraq al ple del Senat. “Que doni explicacions i que demani perdó als ciutadans”, apunta. Vilà, que ja s'ha posat en contacte amb altres grups per intentar aconseguir suports a la seva proposta, diu que és conscient que l'aclaparadora majoria absoluta que els populars tenen en aquesta institució segurament farà impossible que la iniciativa prosperi. Però insisteix que això no farà que la seva organització renunciï a agitar l'assumpte per intentar forçar que el PP s'hagi de pronunciar.

“Fins ara l'expresident José María Aznar no s'ha volgut pronunciar sobre l'informe 'Iraq Inquiry' (...) Cal recordar que la guerra de l'Iraq va causar 13 víctimes espanyoles, entre elles 11 militars i les dels periodistes Julio Anguita i José Couso entre centenars de milers d'iraquians més. Per totes aquestes contradiccions i perquè la ciutadania mereix saber la veritat sobre la participació d'Espanya en l'Iraq, demanem la compareixença de l'expresident del Govern José María Aznar perquè doni explicacions sobre les informacions aparegudes a l'informe 'Iraq Inquiry' (informe Chilcot)".

BUSCAR LA COMPLICITAT DEL PSOE

Notícies relacionades

A més, la parlamentària assegura que l'estratègia és de llarg recorregut i que després de fer les reclamacions pertinents a la Cambra territorial, primer en solitari i després de la mà d'altres partits -també es reclamarà col·laboració als socialistes-, l'ofensiva continuarà si la legislatura no es tanca per segona vegada de manera abrupta, “perquè ja s'està treballant en paral·lel amb els companys del Congrés”.

Així que després d'una primera ronda de sol·licituds perquè Aznar comparegui com a expresident al Senat (per a les quals no s'espera gaire èxit per la força que el PP té en aquesta cambra per frenar-la), que acabarà en demanda de comissió d'investigació, es repetirà el camí al Parlament. Allà ERC ja ha actuat d'avançada, de manera que a priori és deduïble que als dos grups no els serà difícil teixir aliances i intentar buscar més avals polítics en una cambra on els populars no tenen la majoria.