Anar al contingut

Iceta: "Si perdo, quedaré debilitat al Parlament"

Roger Pascual

Entrevista amb els mandataris del PSC / RICARD FADRIQUE

–Abans de les primàries se li preguntava si podien trencar el PSC. Ara el risc de fractura greu està al PSOE.

–Al PSC evidentment no hi ha aquest risc de fractura i crec que al PSOE tampoc. El que sí que hi ha és un risc gran al PSOE que es produeixi un gran distanciament entre les bases i la direcció del partit. Hi ha un risc d'una desafecció molt gran entre la militància.

–¿Entén que hi hagi socialistes que prefereixin que governi la dreta abans que buscar els suports d'independentistes per tornar al Govern?

 –Jo sempre intento comprendre tothom, però crec que una majoria dels militants socialistes volen votar 'no' a Mariano Rajoy i a tot el que representa encara que això comporti anar a unes terceres eleccions.

–¿Fer president Rajoy enterraria el PSOE?

—La veritat és que seria un cop molt dur per al partit del qual costaria molt recuperar-se, però el que sí que enterraria un nou Govern de Rajoy seria la possibilitat d'una solució negociada de l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya. I això és una cosa que crec que no ens podem permetre.

–El PSC va sortir derrotat del comitè federal després d'haver apostat fort per Pedro Sánchez. ¿Ha arribat l'hora de reivindicar la seva autonomia?

–L'autonomia del PSC existeix. En aquests dies es parla molt del protocol d'unitat [que regula la relació entre el PSC i el PSOE] i és l'únic document en què es parla de la sobirania del PSC. Això no s'ha de reivindicar, s'ha d'exercir.

–Núria Parlon va renunciar a fer el pas fa dos anys després de la dimissió de Pere Navarro i vostè va acabar agafant les regnes del partit. ¿Confia que els socialistes li agrairan el sacrifici que va fer?

–Sempre penso que la gent quan vota no fa vots d'agraïment sinó de confiança. Jo no demano que em votin perquè fa dos anys vaig fer no sé què. Jo el que els demano és que em donin un vot de confiança perquè considero que no és el moment de canviar ni de líder ni de rumb.

–¿Han pactat joc net per evitar que les primàries se sortissin de mare?

–Dit així no ha sigut necessari. Tant la Núria com jo ens estimem mútuament i també estimem molt el nostre partit. Les primàries tenen un punt de competència que pot arribar a generar alguna mena de fricció, però sempre s'han de fer sobre la base que l'endemà hem d'estar en condicions de poder seguir treballant exactament igual que el dia abans, junts, i no es pot fer res que suposi cap mena de fractura. Pot haver-hi competència, però no divisió. I en això tant ella com jo estem absolutament d'acord.

–¿Quedaria debilitada la seva posició al Parlament si perd les primàries?

–Sí.

–¿El PSC s'ha de seguir conformant a firmar l'empat i no perdre més vots en cada elecció o ha de començar a sortir a l'atac per tornar a guanyar suports?

–No hem de conformar-nos amb l'empat, hem d'intentar sortir a l'atac. En aquests dos anys de gestió com a primer secretari hem aconseguit superar la crisi i estabilitzar l'electorat per sobre del mig milió de vots. Però ara hem de fer passos endavant per créixer disputant millor espais d'esquerres, oferir-nos com a instrument per al catalanisme no independentista, fer un esforç molt potent per obrir-nos a la gent més jove i a l'activisme social i cultural.

"El PSC es mantindrà en el 'no' a Rajoy"

-L'ideari dels dos candidats és pràcticament calcat. ¿En què es diferencien?

-Això ho hauran de dir els militants. Jo puc oferir una solvència contrastada, un reconeixement públic, construir lideratges costa molt. El PSC no es pot permetre el luxe de canviar de líder cada dos anys perquè això farà molt difícil que la ciutadania ens percebi com un projecte sòlid.

-¿Què ha de fer el PSC si el comitè federal del PSOE decideix facilitar el Govern de Rajoy?

-Votar 'no'. No en termes de disciplina, sinó de coherència. El PSOE en aquest moment té decidit votar 'no'. I em sembla bé. Si volgués canviar d'opinió hauria de demanar una consulta a la militància. I el PSC es mantindrà en el 'no' perquè creiem que hi ha raons objectives que fan impossible que l'investim.

-¿Va ser un error introduir la llei de la claredat en la ponència del congrés del PSC?

-No, mai és un error plantejar temes de debat. Quan un partit es nega a si mateix reflexions pertinents comença a morir. Va ser un encert, com ho demostra que hi ha moltes esmenes que enriqueixen el text i permeten arribar a un terreny de síntesi. No ha sigut un error, ha sigut un encert.

-¿Quina és la seva recepta per poder fer front electoralment als comuns?

-Ja m'agradaria que la relació PSOE-Podem fos la del PSC i els comuns perquè tindríem un Govern del canvi. Encara que hi hagi competència s'ha de col·laborar, com a Barcelona. En el seu origen van tenir una certa capacitat d'enlluernar i moltes de les coses que veien senzilles no ho han resultat tant.

-Si guanya les primàries, ¿què li oferirà a la seva rival l'endemà de la votació?

-M'agradaria que ocupés en plenitud el paper de número dos i de persona que pot aspirar a les màximes responsabilitats en el partit i també de tipus institucional com a eventual futura candidata. És part indiscutible del que ha de ser la imatge d'un partit amb un lideratge més plural.

0 Comentaris