INVESTIGACIÓ PER LA CONSULTA ALTERNATIVA

La declaració judicial d'Homs qüestiona la versió de Mas sobre el 9-N

L'exconseller, davant el jutge: "Se'ns va oferir que si Mas no compareixia, no farien res"

L'expresident va negar haver rebut una oferta de la Moncloa per tolerar la consulta

jcortadellas35595810 madrid 19 09 2016 el portavoz de partit dem crata catal  en 160919111118

jcortadellas35595810 madrid 19 09 2016 el portavoz de partit dem crata catal en 160919111118 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Se'ns va oferir que si el president Mas la nit del dia 9 no feia una compareixença pública, no farien res. Això de part del Govern d'Espanya. Per tant, el nivell d'arbitrarietat en aquest tema ha sigut, vaja, de vergonya". Així es va expressar el diputat del PDC i exconseller de Presidència Francesc Homs durant la seva declaració el 19 de setembre passat al Tribunal Suprem pel procés participatiu sobiranista del 9 de novembre del 2014.

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO va publicar el mateix dia de l'interrogatori que el polític català havia explicat durant la seva compareixença davant l'alt tribunal que l'Executiu espanyol els havia ofert un pacte sobre la consulta alternativa a canvi de no emprendre accions legals. No obstant, en la seva compareixença davant el Suprem no va detallar qui li va plantejar aquesta acord. Sorprenentment, l'expresident Mas va negar dilluns passat rotundament que aquesta oferta arribés a l'Executiu català i que ell, directament o indirectament, en tingués coneixement. A més, el president del PDC sosté que va ser ell qui mesos abans del 9-N va oferir al Govern central que tolerés la consulta garantint que no seria vinculant políticament.

En la seva declaració, publicada aquest dimarts pel diari digital 'El Nacional', Homs va assumir els preparatius del procés participatiu, encara que va aclarir que va actuar d'acord amb el que s'havia aprovat a la Cambra catalana. "Vaig actuar seguint el mandat del Parlament", va dir al jutge instructor de la causa. El diputat va justificar en tot moment que la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el procés participatiu va ser una maniobra del Govern espanyol per frenar el procés sobiranista. "Es va actuar no només de manera prudent, sinó raonable", va afegir el diputat.