EH Bildu guanya un escó més a costa del PNB

Una aliança de penabistes i socialistes ja no arriba a la majoria absoluta

La coalició independentista més Podem supera a la Cambra el partit d'Ortuzar

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

EH Bildu ha aconseguit el seu cinquè escó per Biscaia en detriment del PNB en el recompte definitiu de vots de les eleccions al Parlament basc. La Junta Electoral del territori ha confirmat que els penabistes es queden finalment amb 28 representants, i la coalició 'abertzale', amb 18. Aquest canvi té transcendència ja que una hipotètica aliança entre nacionalistes socialistes, socis actualment a les principals institucions basques, ja no tindria la majoria absoluta de la Cambra. A més, si EH Bildu i Elkarrekin Podem sumessin els seus vots, en tindrien un més que el PNB.

L'anunci d'aquesta modificació en el repartiment d'escons ha arribat després que el recompte del vot CERA (Cens Electoral de Residents Absents) atorgués provisionalment aquest escó al PNB. De tota manera, l'admissió a tràmit de diversos recursos sobre meses electorals concretes de Biscaia ha acabat provocant que caigués del costat d'EH Bildu.

De fet, el PNB ha sigut el partit que ha obtingut més suport entre els electors biscaïns que resideixen a l'estranger de forma permanent, a l'obtenir 494 paperetes davant les 220 aconseguides per EH Bildu. Aquest vot estranger no ha provocat cap altre canvi d'escons, tot i que Elkarrekin Podem ha sigut la segona formació més beneficiada per aquests suports, a l'aconseguir 253 paperetes, mentre que 210 han sigut per al PP, 163 per al PSE i 49 per a Ciutadans.

UN MARGE DE 44 VOTS

Notícies relacionades

EH Bildu, però, ha seguit disputant aquest dotzè parlamentari biscaí, que ja des de la nit electoral quedava pendent d'un estret marge. Al final del recompte de diumenge passat, es va adjudicar al partit que lidera Andoni Ortuzar per només 80 vots de diferència. Però els interventors de la coalició independentista van presentar recursos per incidents o errors en la suma de paperetes en diferents meses electorals, i això finalment li ha donat l'escó per un escassíssim marge de 44 vots. Els penabistes tenen ara 48 hores per recórrer aquesta decisió de la Junta Electoral.

La Càmera de Vitòria quedarà conformada finalment per 28 representants del PNB, 18 d'EH Bildu, 11 d'Elkarrekin Podem, 9 del PSE i 9 del PP. Com a principal canvi, la nova aritmètica parlamentària provoca que la suma de penabistes i socialistes, socis actualment a les principals institucions basques, ja no arriba a la majoria absoluta de la Càmbra. A més, si EH Bildu i Elkarrekin Podem sumessin els seus vots, en tindrien un més que el PNB, cosa que pot tenir repercussions en l'activitat legislativa de la legislatura que ara comença.