MEMÒRIA HISTÒRICA

Jorge Fernández Díaz: "Alguns pretenen guanyar la guerra civil no sé quants anys després"

El ministre de l'Interior critica la decisió de l'Ajuntament de Pamplona d'exhumar les restes dels generals Mola i Sanjurjo

jrico35623093 gra277  pamplona  navarra   21 09 2016   el ministro del int160922134200

jrico35623093 gra277 pamplona navarra 21 09 2016 el ministro del int160922134200 / Jesus Diges

1
Es llegeix en minuts

La restitució de la memòria històrica ha tornat a ser el pretext per a un exabrupte. El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va afirmar dimecres passat, arran de l'exhumació de les restes de Mola i Sanjurjo de la cripta del monument als Caiguts de Pamplona, que "alguns pretenen guanyar la guerra civil 40 anys, o no sé quants anys després d'haver acabat en el 39". I va defensar que "el que interessa a Espanya i als espanyols, a Navarra i als navarresos, és mirar al futur; no mirar allò que ens divideix, sinó mirar allò que ens uneix".

Notícies relacionades

Preguntat pels periodistes per la decisió adoptada per l'Ajuntament de Pamplona d'exhumar les restes dels dos generals colpistes, el ministre va sostenir que la Constitució ja va tancar totes les ferides de la guerra civil i el franquisme. "La Constitució del 78 amb raó va ser anomenada la Constitució del consens, la Constitució de la concòrdia. Els constituents, que venien de molt diversos llocs, es van posar d'acord a mirar cap al futur, en lloc d'estar mirant cap al passat, buscar la reconciliació i, sobretot, que no es tornessin a reproduir les circumstàncies, les causes que van portar a la tragèdia i al drama de la guerra civil i posteriorment", va argumentar.

Però aquest crida de Fernández Díaz a la concòrdia va contrastar amb la frase posterior: "Hi ha alguns que pretenen guanyar la guerra civil 40 anys o no sé quants anys després d'haver acabat l'any 39. El que interessa a Espanya i als espanyols, a Navarra i als navarresos, és mirar al futur, no mirar allò que ens divideix, sinó mirar allò que ens uneix. Això és el que van pretendre els constituents amb gran altura de mires, això és el que va pretendre la Constitució, i no que ens estiguem llançant els uns als altres fets dramàtics i tristos que van passar  ja fa molts anys", va adduir.